2013. szeptember 16., hétfő

A közlegelők példázata és az APR

Még a kilencvenes évek derekán jártam a Közgáz Vezetőképző Intézete szervezte MBA-ra. Ott ragadott meg egy elméleti történet, amit mindjárt a Wikipedia előadásában ide is másolok. Aztán lefordítjuk Magyarországra, Apple-re, APR-re.

Közlegelők példázata
"Adott egy közlegelő, amely tíz tehenet tud eltartani, és így mindegyik tehén tíz liter tejet ad. A legelőn kiinduláskor tíz gazda tart egy-egy, azaz összesen tíz tehenet. Az egyik gazda egyszer csak gondol egyet, és kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor egy-egy tehénnek már kevesebb fű jut, ezért mindegyik tíz helyett csupán kilenc liter tejet ad naponta – de az a gazda, amelyik két tehenet legeltet, tíz helyett tizennyolc liter tejhez jut. Ezt idővel észreveszi egy másik gazda, és az is kicsap még egy tehenet a közlegelőre. Ekkor már minden tehén csak nyolc liter tejet ad, de a két dezertőrnek fejenként tizenhat liter teje lesz. És így tovább, minden egyes gazda akkor jár jobban, ha még egy tehenet hajt a legelőre. Azonban amikor már legalább hatan cselekednek így, akkor azok is az eredeti tíz liternél kevesebb tejet kapnak, akiknek két tehenük van. Végül, amikor már nyolc gazda tart két tehenet, a kéttehenes gazdák csak négy liter tejet kapnak az eredeti tízhez képest. (A kilencedik gazda már nem nyerne semmit egy második tehénnel.) Ennek ellenére, ha egy gazda úgy döntene, hogy visszavonja az egyik tehenét, rosszul járna."
(Wikipedia)

Kapcs. ford.
Evidens, hogy a legelő Magyarország, pontosabban Budapest - lásd Tamás Gábor (TG) indoklását a debreceni iStyle bezárásáról: nem termeli ki, nem rentábilis. A gazdák az APR-ek, a tehenek a boltok. A pontosság kedvéért jegyezzük meg: az Apple a boltokat minősíti, a boltok nyerik el az APR vagy AR státuszt. A több boltot is üzemeltető cég árrése függ a boltok minősítésétől - átlagolnak - és még sok mástól: szerviz, finanszírozás, oktatás, boltok száma, országok száma (ahol bolt van)...
A példa elméleti, így a legelő terület változása nem játszik.
És a tej az Apple terméke.
Az Apple persze teheneket is „árusít". A boltot az Apple tervezi meg, de az APR fizet a tervezésért. A bútort az Apple-től lehet csak megvenni - eszméletlen áralkuk lehetnek. A bútorok összeszerelését szintén csak az Apple jelölte munkásemberek végezhetik - repülőjegyüket, szállásukat és bérüket persze az APR fizeti. Igaz, fél év, háromnegyed év után ezen költségek egy részét téríti az Apple. Ha már eladott még egy fejőstehént - APR új boltot nyitott -, beszáll a költségbe.
A fenti példából kitetszik, hogy az Apple-nek mindegy, hogy egy tehén vagy tíz tehén vagy száz tehén tejel, a lényeg a tejelésen van. Az Apple oldaláról nézve mindegy, hány gazda van - momentán kettő, de neki ugyanilyen jó volt a három és ugyanilyen jó lesz az egy is. Csak fűszerből tejből nem lehet hiány. Persze szeretne még több tejet eladni, cuppanjanak a vevők a tehéntőgyre!
A vevőknek is szinte mindegy, hány gazda van és hány tehén. Van tej vagy nincs tej? (Slágerben: No milk today, my love has gone away) Persze jó, ha van másik gazda. De ha maga a tehén-dealer tejkereskedő közvetlenül is ad el tejet (http://store.apple.com/hu), akkor kit érdekel?

Gazdák és tehenek
A gazdák már nem örülnek annyira a másik gazdának. Nem mintha nem szeretnék egymást amúgy - HAndras repülősó után kiáltott, amikor meglátta, milyen üveghajót tervez az iStyle a Westendbe és TG szívta a fogát, hogy HAndrás megnyitotta a Fashion streeti üzletet, ők a Váci utcában nyomultak (mint a Capitalyben...). Ahogy a közlegelők példázata mutatja, nem is kell a tejben utazó Apple-nek olyan nagyon ösztönözni őket új tehén megvételére, megy az magától is (magyarázatot lelj a Wiki szócikkben).
A Wiki azonban nem írja meg a történet végét, így azt MBA-s emlékeimből teszem, íme:
A nyolcadik gazda, meg a kilencedik is kizavarja a második tehenét a legelőre. Ám az első is lapot húz tizenkilencre, kicsapja a harmadik tehenet. A többi követi. És egy nap, amikor a tehenek nem térnek meg a legelőről, a tíz gazda kimegy a rétre: „Mi a nyavalya történhetett?". És ott találnak rengeteg mozdulni képtelen, csont-sovány, éhen-haló tehenenet.

Jövőkép
iSyle:Starking 6:3 - klasszikus. Kilenc bolt, ami sok, egy-kettő, netán három nyereséges, a többi veszteséget termel - lásd mérlegeket és magyarázataikat. Magyarul: több bolt, mint nyereség, be kellene zárni egy-két-öt boltot. Az iStyle-XMS egyesüléssel az alap probléma nem változott, be kellene zárni a veszteséget termelő boltokat. De: "ha egy gazda úgy döntene, hogy visszavonja az egyik tehenét, rosszul járna." Így mindkettő vásárolja a szénát (hitelt vesz fel), hogy életben tartsa a teheneit, hátha a másik gazda előbb adja fel.

Eljön-e a tejjel-mézzel folyó Kánaán?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése