2013. szeptember 12., csütörtök

CSI-phone

Kávézás közben jutott eszembe a cím, nem tudtam kihagyni, bocs. (Gonosz Almalap kiegészítés: végül is ujjlenyomat vételre alkalmas.)
Kivizsgálva az iPhone 5c és 5s bemutatóját, megállapítható, az Apple nem nyűgözte le a médiát. A befektetőket sem, a bemutatót követően 505-ről 494-re esett az Apple árfolyama, a másnapi nyitáskor pedig 475-tel kezdett. Azt, hogy bejön-e az Apple-nek, hogy maradt a Steve jobsi úton - nem érdekel, más mit fejleszt (nagyobb kijelző), mi tudjuk, hogy mit akar a nép - karácsonyra fog kiderülni.
A Millásreggeli rádióműsorban megszólalt elemző arról beszélt (persze, hogy a nevét nem hallottam egy tűzoltóautó miatt), hogy az 5C-t hiba annak az olcsó készüléknek tartani, amit az Apple a dzsunka-telefonok ellen küld harcba. Egyrészt nem olcsó, tehát nem azok veszik majd, akik ár érzékenyek. Másrészt pont azt tudja, mint a mostani ötös, tehát lehülyítettnek sem nevezhető.
A fenti volt talán az egyetlen főáramlatnak ellentmondó nyilatkozat. A hazai blogok szavazásain sem aratott átütő sikert az 5C. Az 5S megítélése jobb, bár az „instantget"-elések száma elmaradt a korábbi évek bemutatói után megszokottól. A Bloomberg szerint az 5C „nem változtat a felálláson", a magyarázat hasonló a hazai elemzőéhez: az alsó szegmenst nem éri el az ár miatt, így India és Kína nem fog robbanni.
A Reuters hasonló véleményen van. A tudósító arról lamentál, hogy vajon az Apple jó úton halad, csak mi nem vesszük észre, vagy kényszerpályán mozog. Ugyanakkor az iPhone 5S új tudását - gyorsabb proci, jobb kamera (120fps), ujjlenyomat érzékelő - az eltelt időhöz képest kevés innovációs újdonságnak tartja.
Az iOS7-re felkerülő ingyen iWork, iPhoto és iMovie kapcsán szinte mindenki megírta, hogy vajh a szegény GarageBandet miért büntette az Apple? Azt is többen megjegyzik, hogy ezzel a döntéssel a legnagyobb nyereséget termelő alkalmazásokat veszi ki az App Store-ból a cég. Magánvéleményem pedig az, hogy talán az iPhoto-t leszámítva iPhone-on ezek az alkalmazások inkább tűzoltásra jók, mint használatra.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Olyan szempontból talán jó telefon az 5C, hogy végre újra emberi használatra alkalmas anyagból gyártják. Az iPhone 5 egy műtárgy, egy ékszer. (Az a szép, mikor az ügyfél jön egy banán alakú iPhone 5-tel a szervizbe és kiderül csak szűkebb farmer volt rajta, mint amit az iPhone el tudott viselni. És ez ugye nem garanciális kérdés.)

Megjegyzés küldése