2013. október 23., szerda

Hány Macet ad el egy Apple Store naponta?

A mai nap amúgy is kötelező* felkeresni egy Apple Store-t, ahol persze nem fogják elárulni, hány Macet adnak el naponta - az Almalap azonban oszt és szoroz a Numberst használva. Az osztáshoz és szorzáshoz a Bloomberg adatait használtam fel.
Az első görbe (egyenes az!) mutatja, hány Apple Store létezik a Földön, hozzánk legközelebb talán német vagy olasz boltot találunk. Az Apple Store - a félreértések elkerülése érdekében - az Apple saját boltja. Itthoni boltok a viszonteladók boltjai. A boltok helyét az Apple tudományos programmal választja ki, figyelembe veszi (állítólag) a környék népességét, fizetőképességét, iskolázottságát... Ez a program az első francia Store helyszínének Montpelliert javasolta Párizst is lehagyva.
A második grafikon mutatja, hogy a forgalom növekedése idén megtorpant, hiába is nőtt a Store-ok száma. Ennek oka persze az is, hogy alig többen keresik fel az Apple boltokat idén, mint keresték fel tavaly - lásd harmadik görbe.

Számoljunk!
Az „egy Store forgalma" grafikon már némi forgalom visszaesést is mutat, az összeg - lemaradt az ábráról, ejnye-bejnye - három havi, a harmadik negyedévre vonatkozik. A Store persze nem konkrét Store, átlag. Ez a negyedévi forgalom itthon csak pár ember számára beszédes - ők az APR-ek volt és jelenlegi vezetői, gyanítom fejben már matekoznak. Természetesen, ha bármelyikük elárulna itthoni számokat, kielégülne kíváncsiságunk és összevethetnénk ezekkel a számokkal.
Addig nézzük inkább az egy vásárlóra eső összeget, ez már pénztárcánkhoz közelebbi, ennyi egy látogató negyedéves költése. Persze, nem minden betérő vesz valamit nagyjából tízezer forintért.
Kiszámoltuk, hogy idén az Átlagos Store-ba egy átlagos napon 2 288 ember tér be. Ha egy Mac vásárlás átlagosan 400e forint kiadást jelent, akkor - ha csak Macest adna el az Átlagos Store - naponta 61 gép találna gazdára, minden 38. vásárló örömére. Persze nem mindenki Macet vesz, így ez a szám csupán játék. Ha csak iPadet vennének, akkor - 140e iPad átlagár mellett - ez 174 eladást jelentene, és minden 13. látogató lenne egyben vevő is.

Homály
Az Almalap homályos emlékei szerint itthon napi tíz gép eladásával egy bolt már roppant boldog lenne. Sőt, mi több, nyereséges is. Ha ez megáll, akkor a fenti számok mutatják, milyen messze van még az, amikor az Apple-nek megéri saját boltot - Store-t - nyitni Magyarországon.


* Ez egy előre megírt bejegyzés, így ha tegnap este semmit sem mutatott vagy jelentett be az Apple, akkor a bevezető nem annyira áll meg. Amit meg bemutatott, arról úgyis ezer blog szólt, ez majd pár nap múlva fog, ha csak nem kínzom meg magam az iPaddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése