2013. október 31., csütörtök

Felhők egymásközt

Az esőerdők megvédése és a világbéke megteremtésén túl még számos dolog vár megvalósításra, mi most a felhőkkel kapcsolatos vágyainkat fogalmazzuk meg, jön a karácsony, meg amúgy is. Nyár óta több kihelyezett, céges képzést tartottunk Mac OS és iOS „tárgyakból". A nem informatikai résztvevők vércseként csaptak le ránk, hogy pécéjüken tárolt adatokat - naptár, levelezés... - hozzuk össze az iPhone hasonló adattároló alkalmazásaival, oldódjon meg a szinkronizáció, amiről annyit hallanak. Amit lehetett, megtettük, bár ez messze nem volt mindent mindennel mindig szinkronizáló megoldás. Ennek persze nem örültek a felhasználók.

iCloud, az Apple felhője
Csupán ismétlésként, az Apple tárhely- és webszolgáltatásait iCloudnak nevezzük. A tárhely, remélem, mindenki számára világos. A webszolgáltatás olyan alkalmazás, amelyet a neten át nyújt a cég, ilyen az iPhone, iPad megkeresés, vagy az iWork alkalmazások netes változata. A klasszikus iCloud elemek - levelezés, címtár, naptár, emlékeztető és jegyzetek - egyrészt tárolják a felhőben az adatokat, másrészt az icloud.com felületen webes szolgáltatásként el is érhetők.
Az iCloud az Apple felhője, köze nincs más felhők tartalmához, szolgáltatásához. Más felhővel nem beszél, nem ír, nem olvas, nem kér, nem szeret, létéről még tudomást venni sem hajlandó.
Az iCloud az Apple felhője, így csak és kizárólag az Apple-ös adatok - Apple ID alapú - szinkronizációjára hajlandó. Hiába olvasod Maillel a Google-ös leveleidet is, azok nem Apple-ösök, azt az iCloud ignorálja. Hiába használsz Macen Google naptárt, az az iCloud ignorálja. Hiába használsz irodai környezetben Windowsos névtár szolgáltatást a Kontakt alkalmazással, azt az iCloud ignorálja.

Google felhő, Microsoft felhő
A Google felhő persze remekül szinkronizálja a Google-ös naptárt, mailt, bármit az Andoridos felületen, a Windows alatt futó Google webalkalmazásokkal. Viszont észre sem veszi a @icloud-os emailemet, a Naptárba írt feladatom.
  1. Minden felhő önző módon csak az általa menedzselt adatokat kezeli.
  2. Egy-egy alkalmazás képes több felhő azonos adatait - levelek, naptárak - megjeleníteni.
Egy asztali Macen egy alkalmazásban három felhő - Apple, Google és Microsoft - azonos típusú adatait kezeljük. Ha azt szeretnénk, hogy a hordozható Macen ugyanaz az alkalmazás ugyanezeket az adatokat kezelje, akkor az adatok három felhőn át szinkronizálódnak majd, rendre mindegyik a magáét választja. Elvileg.

Tekintetem is felhős
Igen, kicsit leszállt a köd. Értem, hogy minden vállalkozás a saját felhőjét tolja, a másikét még akkor is ignorálja, ha technikailag képes lenne felismerni, kezelni. Technikailag tiszta sor, csak épp nem felhasználóbarát. Pont olyan, mint amikor az informatikus tervez grafikus felületet...
Legyen az Apple, IBM, Microsoft vagy Google, amely a felhőket eggyé?, egységessé?, csereszabatossá? - de mindenképpen számunkra, felhasználók számára transzparenssé - gyúrja. Engem, mint felhasználót, nem érdekel, hogy melyik (ingyenes) szolgáltatás ki fia, borja, menjen minden eszközömön, azt csá! Ha így lenne, a boldogságtól a fellegekben járnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése