2014. május 22., csütörtök

Csak egy pillanatra add már kölcsön a Maced!

Akinek hordozható Macje van, attól már biztos megpróbálták elkérni a gépét. Hogy megmutassanak egy cuki képet, egy ütős szájtot, egy bármit. Hogy letöltsenek egy nélkülözhetetlen programot. Egy hasznos vagy tök fölösleges lyutilit. Vagy csak egy pillantást vetne valaki a mailjeire, a Facebookjára, vagy csak egy gyors Skype-hívás, tudod, az ingyen van. Hát nem. Nincs ingyen.
A kép nem cuki, a szájt nem ütős és baromira nem érdekel, a programot meg soha a büdös életben nem akarom futtatni. A utilityről meg most írták meg, hogy az ég óvjon tőle. Belépnél a Facebookra? Szépen kiütöd az én megjegyeztetett és jól elfelejtett jelszavam? És aztán a Skype-ban is?

Gonosz még sem lehetek

Dehogynem! - vágná rá a Gonosz Almalap. Sőt, irigy is. Ám a Mac OS X remek megoldást kínál, aminek láttán Mátyás király is csettintene, ez pedig a Vendég felhasználó. Képzési tapasztalatunk, hogy kevesen hallottak róla, és töredékük használja. Miután megmutatjuk, mire való, viszont szinte mindenki rácuppan.
Az OS X, ahogy ismert, Unix alapú. A unix egyik legfontosabb képessége, hogy a felhasználók számára szeparált környezetet hoz létre. Ha a felhasználó csak a Saját (Home - ezért házikó) mappa alatt szorgoskodik, akkor a gépen levő többi felhasználó számára láthatatlan. És igen, a Macen több felhasználó is létrehozható. A felhasználókat a SysPref > Users fül alatt kezelhetjük.

Felkészülés a Vendég-felhasználó használatára

(ismét egy bravúros alcím) Ahhoz, hogy át tudjunk váltani a Vendég felhasználóra, pár dolgot a Users panelen be kell állítanunk.
Első lépés a bal alsó sarokban lévő kis lakat feloldása, kattintsunk rá. A bejelentkezéshez használt jelszavunkat kéri a Mac. Ez a beállítás párbeszédablak annyira fontos, hogy ilyen kiemelt védelmet élvez. Majd kattintsunk a lakat feletti Login Options-re, ekkor a jobb oldalon számos választási lehetőség jelenik meg. Bár az összes fontos, mi most a "Fast user switching"-et engedélyezzük. Amint ezt bejelöltük, a kijelző jobb felső sarkában, a menüsoron megjelenik a nevünk - vagy az a név, amellyel a Macre bejelentkeztünk.
A baloldali listában válasszuk ki a Guest Usert, a Vendég-felhasználót!
És engedélyezzük a használatát. Azért ez nem volt annyira bonyolult, ugye?

Vendégség

Felkészültünk, sör behűtve, barátnők toporognak, jöhet a váratlan vendég.
Ha betoppan, akkor a menüsor jobb szélén a nevünkre kattintva egy ehhez hasonló menüt kapunk. Itt kell majd a Vendég felhasználóra kattintani. A Mac fordul egyet, és géptől függően tíz-negyven másodpercen belül egy teljesen új felhasználói felülettel tudjuk a kérő elé tenni a gépet. Nem kell félnünk, hogy akaratlanul lecseréli a jelszavunkat bármelyik alkalmazásban vagy szájton. Nem kell szemünket az égre emelni, amikor a leggusztustalanabb cuki képet teszi háttérképpé.
Miután visszakaptuk a gépet, az alma-menü alól kiadjuk a Logout, azaz kijelentkezés parancsot.
Magyarul: a vendég felhasználó csak úgy tudja elhagyni a gépet, ha utána mindent törlünk, amit létrehozott. És ez jó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése