2014. május 23., péntek

Új Emlékeztető Szolgáltatást OS X alatt létrehozni hamarabb lehet, mint ezt a címet hangosan felolvasni

Már oprendszerek óta bosszant, hogy eltűnt a Szolgáltatások közül a Create ToDo. Kaptam egy mailt, kijelöltem benne azt a pár szót, ami utal az elvégzendő cselekedetre, jobb klikk, Szolgáltatások, Create ToDo (vagy valami hasonló parancs) és a feladat már ott csücsült a Naptárban az elvégzendő feladatok közt.

Se, se, Service

Azóta nincs már a Naptárban ToDo, Reminders néven előbb iOS, majd OS X alatt is önálló alkalmazássá lett. Persze az Apple megírhatta volna a megfelelő Szolgáltatást, de nem tette. Ezért én megtettem helyette. De mielőtt belefutunk az agysebészi és űrhajósi képességeket messze nem igénylő megoldásba, mik is azok a Szolgáltatások?
Egy még régebbi oprendszerrel jelentek meg, elérhetők néha a Programneve menüből vagy kijelölt szöveg esetén a felpattanó menüből. Azt, hogy mikor milyen szolgáltatás érhető el, meghatározza, hogy honnan kérjük le a szolgáltatások listáját. Elvileg bármelyik alkalmazás kínálhat szolgáltatást, szolgáltatásokat más alkalmazások számára. Ilyen már alkalmazás számára kínált szolgáltatás az is, ha valahol egy mail címet jelölünk ki, arra egyből tudunk mailt küldeni. Ha Macen olvasol, jelölj ki egy szót a blogban, és (másik egér gomb) nézd meg, milyen szolgáltatásokat kínál a Mac.

New Reminder

Az Automator a mi barátunk, elindítása után válasszuk a Szolgáltatás létrehozását. Mivel szeretnénk a létrehozandó szolgáltatást a Mailre korlátozni, ezért válasszuk a Mailt, mint elérhetőséget. Bemenő adat a kijelölt szöveg.
Egyetlen parancs, a New Reminder Item utasítást használjuk fel az Automator készletéből. Ami fontos, a Title-t üresen hagyjuk, mert ide kerül a kijelölt szöveg. A kiválasztott Reminder gyűjtemény lesz az alapértelmezett. A legfontosabb, hogy alul az Options választása után jelöljük be, hogy párbeszédablakot akarunk a futtatáskor, hogy a megfelelő adatokat módosíthassuk. Ha ezt nem tesszük, akkor erre nem lesz módunk, csak a létrejött Remindert módosíthatjuk a szokott módon.
Mentsük el remekművünk Add to Reminder néven!

Használjuk!

Hupsz, érkezett egy levél, amiben valami elintézendő feladat van. Nem időhöz kötött, hogy Naptár esemény legyen, de adott időben meg kellene csinálni. Kijelölök pár szót, itt a levél tárgyát, és előhívom az Add to Reminder szolgáltatást.
Ha szeretném, akkor itt tudom módosítani az alapbeállításokat.
És nem csalás, nem ámítás, az emlékeztető a helyére került. Ügyesek vagyunk, nem de?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése