2014. május 8., csütörtök

Ki volt és mi történt az Apple első tíz munkavállalójával?

Igen, Steve Wozniak és Steve Jobs alapította a céget - tudják sokan, a fanatikusoknak egy harmadik név is rémlik, Ronald Wayne-é. Ám Wayne nagyon hamar ki is szállt az Apple-ből, neki családja volt, ő már egyszer csődbe ment kisvállalkozással, így, amikor meglátta Jobs munkamódszerét, sürgősen megvált részvényeitől. Ezt a mai napig sem bánja (Almalap blog: Az Apple harmadik alapítója, 2011. november). Ő olyan hamar lépett ki, hogy még alkalmazottá sem vált a cégnél.

10. Gary Martin, könyvelő
A cikk forrás Business Insider nem talált képet Garyről, aki csatlakozásakor úgy vélte, a cég nem ér meg pár hónapnál többet. Ő egész 1983-ig dolgozott az Apple-nél. Innen egy űrutazással foglalkozó vállalkozáshoz ment (1983!), majd több cégnek volt pénzügyi igazgatója. Jelenleg a LeoNovusé, amely - mi is a divatszó manapság? - felhő alapú megoldást kínál mindenre.


9. Sherry Livingston, az Apple első elnökének "jobb keze"
Sajnos nincs kép arról a hölgyről, aki az Apple első titkárnője volt. Michael Scott, az első elnök vette fel, Sherry gyakorlatilag minden nem mérnöki feladat ellátásáért felelt. Ma boldog nagymamaként éli nyugdíjas éveit.

8. Chris Espinosa részmunkaidős fejlesztő
A rajongók számára Espinosa neve ismerős lehet. Még gimnáziumba járt, amikor 14 (tizennégy) évesen részmunkaidős állást kapott az Apple-nél - ahol a mai napig dolgozik teljes állásban. Ő azért kapta a nyolcas számot, mert amikor Scott osztotta, délelőtt, suliban volt, és délutánra már a nyolcas volt a legkisebb szám.


7. Michael "Scotty" Scott was the original CEO
Scott azért adta magának a hetes számot, mert akkoriban Bond (James Bond) rajongó volt, és az azonosító kártyán három számjegyet tüntettek fel: 007. Scottot az Apple pénzügyi angyala, Mike Markkula vitte az Apple-höz, Markkula 250 ezer dollárt fektetett az Apple-be, segített az első üzleti terv összeállításában is.


6. Randy Wigginton programozó
Wigginton nagy feladata a BASIC átírása volt, hogy az fusson az Apple II számítógépen. Az Apple után az eBay, a Google, később a Chegg, jelenleg pedig a Square élvezi tudását.
A képen: Dan Kotkke (#12), Randy Wigginton (#6) és Chris Espinosa (#8).

5. Rod Holt hardver-fejlesztő
Holt keresett hardver-fejlesztő volt, eleinte nem is akart az Apple-höz csatlakozni. De életrajzi írásából kiderül, Jobs addig járt a nyakára, amíg el nem fogadta az állást. Legfontosabb munkája az Apple II áramellátásának megoldása volt. Hat évvel később elbocsátották a cégtől.


4. Bill Fernandez az első valódi alkalmazott
Wozniak szomszéda és barátja volt Bill, aki Steve-vel a Cupertino Junior High Schoolban ismerkedett össze, amikor Jobst oda iratták. Amikor a két Steve megalapította a céget, Fernandez lett az első alkalmazottuk. Egészen 1993-ig dolgozott az Apple-nél, majd az Ingresnél folytatta a munkát. Jelenleg az Omnibotics vezetője.


3. Mike Markkula üzleti angyal
Markkula nélkül az Apple nehezen jutott volna egyről a kettőre. Nem csak negyedmillió dollárt tett a cégbe, így megszerezve annak harminc százalékát, de céggé is ő tette. Elnököt és titkárnőt, üzleti tervet köszönhet neki a két Steve vállalkozása. Sőt, magát Wozniakot is ő beszélte rá, hogy az Apple-nél vállaljon állást, ne a HP-nál, ahogy akkor azt Wozniak tervezte. Markkula Intel alkalmazott volt, harminc évesen lett milliomos, amikor az Intelt tőzsdére ment. Az alkalmazotti részvénycsomag jól fizetett, az Apple-ös befektetés nem haladta meg vagyona tíz százalékát.
Sok mindent megért az Apple-nél, így Steve Jobs kirúgását és visszatérését is, 1997-ben hagyta el az Apple-t. Jelenleg a Markkula Center for Applied Ethics élete értelme.


2. Steve Jobs
Miért a kettes számú alkalmazott volt Jobs és nem az egyes? Michael Scott "azért nem akartam, hogy Jobs legyen [az egyes], mert az már túl sok lett volna".


1. Steve Wozniak
Wozniak, bár ezt sem ő, sem az Apple nem erősítette soha meg, máig szerepel az Apple fizetési listáján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése