2014. július 9., szerda

Hány kalóriát fogyaszt egy iPhone évente?

Mit fogyaszt egy iPad? Vagy egy iPhone? Esetleg egy MacBook Pro vagy egy iMac? Áramot, persze, meg ampereket. A voltok meg csak úgy esnek rajta. De tényleg, mennyibe kerül technikai eszközeink áram használata? Ennek járt utána egy amerikai bloger, mi kicsit magyarosítottuk az írását.

Mit fogyaszt?
Először nézzük, mi mennyi energiát nyel el! Az iPhone, az iPad és a MacBook esetén 365 alkalommal csontra lemerítettük és újratöltöttük az aksit, ezzel jelentősen csökkentettük annak élettartamát. Viszont kiderült, hogy az iPhone szinte termeli az áramot, és mint ahogy vártuk, az iPad többet fogyaszt, a MacBook meg a legtöbbet ebből a hármasból. Az iMac esetén napi nyolc órás aktív munkát néztünk ... frászt mi, a postoló. A mihez képest kérdés megválaszolása érdekében még egy hagyományos 60W-os, és egy hasonló fényerejű, de LED-es körte fogyasztását is feltettük a grafikonra. A két égő napi tíz órát világított a példa kedvéért. Mi magunk nem gondoltuk volna, hogy ilyen arányokat kapunk.

Az áram ára
Innentől már csak osztás-szorzás, hogy megkapjuk a fenti kWh-kat forintban. Az e.on honlapjának adatait használva íme:
És hány kalóriát fogyaszt egy iPhone évente? Egyszerű: 1Wh = 3 600J(oule). És: 1J = 0,2388 kalória. Akkor a 2kWh (évente) megfelel 1 719 690 kalóriának. Kis dagi :P (Aki utál számolni, az persze a Számológéppel váltotta át a 2kWh-t. Mert a Számológépe ezt is tudja.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése