2014. július 2., szerda

De hol a rákban van Mecek Sabolc?

Az iPhone időjárás alkalmazása szerint "Mecek Sabolc"-ban kellett lennem, ahogy ez a kép is tanúsítja*. A telefon a kezemben, én meg a Palatinus szálloda egyik erkélyén néztem kifele a fejemből. A Mecek még csak-csak elmegy Mecseknek, bár Pécs elég nagy város még a Yahoo! számára is, az időjárás előrejelzést a Yahoo! adja. A Sabolc-cal nem boldogultam, a szálló a belváros (majdnem) közepe, a Mecsek felé Tettye meg a budai kerület esik (ha jól térképeztem), de semmi, a Sabolcnak olvasható.
Machez érve persze ezerrel gugliztam, de sem a Wiki, sem más nem mutatott utat, pedig még németül is utána olvastam a Fünfkirchennek, hátha még valamit németre fordulva tanult meg az amerikai Yahoo! (ööö... izé?). De nem.
Nem vezetett eredményre a "Mecek Sabolc" térképes keresés sem, egyértelműen és azonnal Pécs egyik házára mutatott az összes hivatkozás, szépen szólva: egy bolond százat csinál. Dobj be egy álinfot, és az vírusszerűen elterjed.
A megoldást a "Pécs városrészek" keresés adta. Az egyik térképen szerepelt a Meszes (Szabolcs, Pécsbánya) terület, bár térképileg nem ott voltam, de! Innen már egy ugrás volt rátalálni Mecsekszabolcs - miért is nem erre kerestem? miért is nem dobta ezt ki a Google? - wiki bejegyzésre. Tehát: Mecsekszabolcs 1947 óta Pécs része.
Ennyit Mecek Sabolc-ról és arról, hogy mennyire higgyünk vakon bármi infonak.

* Pécsiek felmentve.

2 megjegyzés:

ebertek írta...

• Ez csak akkor szokott így lenni, ha angolra van állítva a telefon. Ugyanígy rosszul van felvéve a Yahoo!-nál egy csomó másik magyar nagyváros, pl. Szeged (Szegedin), Győr (Raab), Miskolc (Miskolcz), Eger (Erlau)…
• Régen voltak diakritikus jelek a c-ken; a szerbek ugye pl. a č-t cs-nek ejtik, az s-t sz-nek, tehát úgy Mecsekszabolcsnak kellett olvasni.
• iOS 8-ban már a TWC-től jönnek a nevek, s ott helyesen szerepel angol locale-ban is Pécs. :)

Ferenczy Gábor írta...

Köszi!
Valóban, angollal használom. Ugyanakkor voltam már Pécsen, és akkor nem a Mecekbe tett, hanem Pécsre, lehet, hogy Pecsre.

Megjegyzés küldése