2014. december 8., hétfő

iSteve - egy könyv, amelyre nem vágyom

Már a címe is gáz, az i-zés kora, kedves kiadó, már lejárt. S bár Steve Jobs (miért is nem iJobs?) számos sikere az i jegyében született - iPod, iPhone és iPad -, de az Apple vagy Macintosh számítógép például nem. A címen egyébként játszi könnyedséggel lépek át, mert a tartalom olyan tré, hogy a cím csak javítani tud rajta.
A könyv idézeteket kínál Jobstól. Van köztük pár klasszikus, és van pár száz, ami értelmezhetetlen.
Értelmezhetetlen, mert bár Steve Jobstól származik (egy az egyben, szó szerint, tehát a könyv alcíme igaz), de se nem klasszikus, se nem mellbevágó - az iMovie harmadik frissítését dicsérő mondat csak akkor, csak ott megállt, de azóta mindenki elfelejtette. Sem rejtett üzenet a jövőnek, sem más nem szerepel benne. Nem is másolom ide, mert annyira lényegtelen. A könyvvel nem egy zseni agyába kukkantunk, hanem egy darabot kapunk a lenyúzott bőréből.
Ez az a könyv, amelynek a megvételét nem javaslom, ajándékba, kérlek, ne adjátok, mert egy igazi Jobs vagy Apple rajongó számára ez nem érték, nem lehet érték. Az amúgy remek könyveket kiadó Európa - szerintem - most nagyon mellényúlt.

(Szerkesztette George Beahm: iSteve, Európa Kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése