2016. május 13., péntek

128GB SSD és a Fotók meg az iCloud

A véletlen úgy hozta, hogy a héten tartott négy egyéni konzultáción minden résztvevő 128GB SSD MacBook Airt használt. Hárman közülük azzal küzdöttek, hogy a 128GB kevés, betelt – a negyedik épp, hogy elkezdte használni a Macet (de már jobban szereti, mint az előző Windowsos gépét). Igazán jó ötlet a 128GB leküzdésére nincs, némi mosolya mellett szoktuk javasolni, hogy ideje a gépet elajándékozni a családon belül, és egy nagyobb tárkapacitásút szerezni.

Drive a pokolba helyhiányhoz vezető úton
A kedden jött felhasználó rutinos Mac kezelő, többször járt már nálunk. Őt most az iCloud tréfálta meg - miután a felhős tárhelyét a maximumra bővítette. Személyes okokból az ő gépéről nem készíthettem képernyő fotókat, így csak leírni tudom, hogy a 64GB-s telefonján tárolt fényképeket a telefon feltöltötte az iCloudba, de az iCloud drive engedélyezésével ez a Macre is lekerült! Így "találtunk" 50GB fényképet az MBA-n úgy, hogy azt Maces alkalmazás nem használta.
Mutatom ezt másképp.
A Saját mappám alatti Library-ben két Mobile... kezdetű fájl, illetve könyvtár található. Kinyitottam a fájlt, ami ugye egy fájlnak látszó könyvtár 4,23GB méretben.
A mappa az iCloud Drive nevet viseli kinyitva! (A fehér fájlnevek kitakarások, sorry.)
Ahogy látható, vannak feltöltött Pages doksijaim, és az AI_PS_ID... névre hallgató Adobe telepítő package, amit direkt a Drive-ba töltöttem fel. Mellékesen, a VIP Adobe ügyfelek készíthetnek telepítő csomagot, de akár Adobe-alkalmazás frissítő szervert is, hogy a cégen belül a verziók, frissítések egységesek legyenek - ez egy ilyen csomag. De vissza az iCloud Drive-hoz!
Ezt a két képernyőképet csak azért tettem ide, hogy látszódjon, valóban engedélyeztem a Pages-nek, hogy az iCloudba dolgozzon - ha úgy akarom.
A tanulság az, hogy az iCloud használata néha nem hogy több helyet nem ad a merevlemezen, SSD-n, hanem fordítva, még el is vesz onnan! Kényszeredetten azt mondom, hogy azért van meg elrejtve a Macen is az iCloudba feltöltött doksi, hogy net nélküli környezetben is tudjam szerkeszteni és így elérem off-line a felhőbe mentett fájlokat. Csak épp azt nem kapom, amit szeretnék, hely-felszabadítást a merevlemezemen!
Hasonló problémába ütköztünk jó pár hónapja a Dropbox kapcsán is. Ám a Dropbox esetén Macen megadható, hogy az adott mappa elérhető legyen-e off-line, amikor nincs Mace (ekkor lesz másolat a merevlemezen) vagy ha nincs net, akkor a fájl ne legyen elérhető (ekkor nyerünk tárhelyet azzal, hogy a felhőbe másoljuk fel a fájlt). Ilyen állítás nagyon kellene az iCloudba is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése