2016. május 26., csütörtök

Miért nem vennék MacBookot?

Talán a WWDC rendet tesz az Apple hordozható gép kínálatában. Jobs legendás visszatérésekor kidobott sok száz terméket, a hordozható gépből két félét hagyott meg: egyet a profiknak, egyet otthoni használatra. MacBook Pro és MacBook Air - sokáig tiszta sor volt, hogy kinek mit ajánl a cég. A MacBook kakukk tojásként feszül a kettő közt - mint egy félbehagyott mondat. Inkább az Air lecserélésére lehetne alkalmas. De szerintem nem az, most, hogy két napig használtam, sírnék, ha az Airt erre kellene cserélnem.

De miért nem vennék MacBookot?

A "nagy dobásnak" beharangozott USB-C csatlakozó miatt. Azért, mert egyetlen csatlakozó van a MacBookon. Én, perverz használóként, állandóan töltöm a hordozható Airem, az irodában "élvezem" az USB-Ethernet átalakítót – erről csak annyit, hogy töltsön le és telepítsen új oprendszert vagy Adobe csomagot az wifin, akinek hét anyja van napokat képes színes csík növekedést figyelni. És bár van iCloud kép szinkronizációm, néha gyorsabb, egyszerűbb, praktikusabb a Képletöltővel (Image Capture) lehúzni az iPhone-ról vagy iPadről a képeket – és ehhez USB-s csatlakozás kell. Néha az Air mindkét USB portja foglalt – a táp mellett. Telepítéskor, ugye, illik tápra tenni a gépet.


És akkor még nem említettem a Time Machine-t – szintén USB-s merevlemez kapcsolat, hacsak nem veszek más miatt Capsule-t. A MacBookkal folyamatosan fel- és lecsatlakoztatom az eszközöket meg a tápot. Vagy veszek egy USB-C megosztót. Nem garasoskodásból, de ez plusz pénz "USB C – többportos adapter" az apple.hu kínálatában 27 990 Ft, vagy plusz öt százalék a gép árához képest (viszont jók lesznek a régi kábelek, ha vannak). Az adapter szép, az adapter jó, bár ezen csak egy USB van, de akad másik termék több USB-vel.
Amiről persze elfelejtettem fényképet készíteni. De a lényeg az, hogy a MacBookot védő fólia miatt nem lehet rendesen csatlakoztatni az USB-C portba, a tok milliméternyire elnyomja. Gáz.
Az Apple annyira büszke a vezetékmentességre – lásd Bluetooth egér, bill, trackpad -, akkor ez a gányolás, amire rákényszerít, méltatlan. Ismét meghaltunk egy picit a dizájn oltárán. Talán be kellene látni, hogy Ive (Apple vezető dizájnere, aki egyre több mindenbe szól bele, egyre több területért felel) Steve Jobs nélkül nem akkora ász. Ronda hasonlattal hasít a táltos, de nincs, aki megülje.
Az egyetlen port miatt sem vennék MacBookot. Az, hogy a port USB-C, csak megerősít és nem eltántorít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése