2016. augusztus 22., hétfő

Olvasnivaló: Dave Eggers: A Kör

Az idei nyár bőven adott időt olvasásra, de Dave Eggers A Kör (Európa Könyvkiadó, 2016. 3,137 Ft, kb 350 oldal - otthon a könyv, én meg a munkaasztalomnál) könyvét augusztus végén fedeztem csak fel, ahogy a képen is látható, könyvajánlókból. Az ismertető részben a könyv tartalma is, így csak saját felelősségre olvass tovább. A könyvet ajánlom azoknak, akik most is a Facebookon, Instán, bármi netes alkalmazáson lógnak lájkra várva. Azoknak is, akik hisznek a digitális világ-összeesküvésben és ezért ezt a bejegyzést sem olvassák, hiszen nincsenek "fent a neten". Ajánlom azoknak, akik feltétel nélküli örömmel tapsikolnak az itthoni egy chipes mindent tudó személyi-tb-nav-útlevél-szabóervintagsági kártya bevezetésén.


Aki olvasta Orwell 1984-t (aki nem, az most tegye meg), vagy látta a Brazil című filmet (lustáknak tartalom itt), azok számára ismerős lesz a könyv, bár messze nem arról van szó, hogy Eggers megírta 2016-t vagy 2024-t. Ahogy az "1984"-ben is három jelszó a könyv esszenciája, úgy a Kör esetében is, a három jelszó mindjárt a borítón is olvasható. Ám Orwell művében a jelszó a Párt jelszava (Melyik párté? Melyik párté? Hát a Párté! Az egyetlené.), a Körben a hármas jelszó egy cégé, egy tech cégé, amely igen hasonlít egy Facebook-Google-Apple_gondolatiság keverékére.

A Kör

A neten lassan minden elérhető és a Kör nevű világcég lassan mindenhez hozzáfér. A vállalkozás egyik alapötlete a neten a valódi én felvállalása, az így általuk azonosított személynek nincs szüksége annyi jelszóra, ahány szájt, intézmény, hozzáférés, csak egyetlen egyre. Viszont nincsenek nem létező személyek a Kör rendszerében. Az egyik szinte azonnali eredmény a trollkodás kihalása.
Számos más fejlesztés és lépés mellett a másik meghatározó cégtermék az ŐrSzem, ami nem más, mint egy apró webkamera, ami bárhová telepíthető, a HD képet műholdon továbbítja. És bárki bárkivel megoszthatja a kamerái képét. Rövid idő alatt az egész Földet behálózzák a kamerák - a sivatag közepén épp úgy figyelnek, ahogy nagyvárosokban, vagy bárki lakásában. Ez utóbbi azért "jó", mert ha bármi "rossz" történik, akkor azt azonnal lehet látni. Rossz persze történhet, valaki elesik és nem tud segítséget kérni, vagy rablók jönnek.
A cég harmadik dobása a teljes átláthatóságot biztosító kamera, ez egy nyakba akasztott webkamera, amelyet az adott személy soha sem kapcsol ki - kivéve a mellékhelyiséget. Az első átlátszóság bevállaló egy amerikai kongresszusi képviselő... Igen, a könyv bizonyos szempontból sci-fi, nem hinném hogy kiadják Észak-Koreában, maximum kézikönyvként használja majd a Párt. És itthon sem tudom elképzelni azt a politikust, aki éjjel-nappal adásban lenne.
Sci-fi? Hát nem, tessék csak a Facebook Live-ra gondolni. ŐrSzem? Már tele a város ilyen-olyan kamerával. Valódi profil? Valódi név? Ügyfélkapu, mi?

A TITOK HAZUGSÁG
A MEGOSZTÁS TÖRŐDÉS
A FÉLREVONULÁS LOPÁS

A megosztás alapú közösségi társadalomban mindenről informálni kell a közösséget, mert ők a barátaink. Nem csak a levesünket kell kiinstázni, a upc töketlenségét kitwitterelni, hogy mások ne lépjenek ugyanabba a folyóba. De személyes problémáinkat is illik megosztani, mert az ismerőseink közt hátha akad, aki tud segíteni, meg kapunk csomó lájkot, ami jó a léleknek, meg hátha más a mi esetünkből gyarapszik. Amit eltitkolunk, azzal a közösséget lopjuk meg. És ha titkunk van, amit nem osztunk meg, akkor az hazugság a közösség felé.

Egyébként a könyvről
A könyv egyébként nem egy remekmű, kicsit terjengős, kicsit didaktikus, következetlenségek is akadnak benne. Az amúgy saját kiadót működtető szerző célja inkább volt az üzenet átadása, mint egy hibátlan könyv megírása. Ugyanakkor nem lett egy 700 oldalas monstrum, szóval egy esős nap vidáman kiolvasható. Ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése