2016. augusztus 25., csütörtök

HFS+ > APFS

A fájlrendszer az operációs rendszer létfontosságú része – a nevének megfelelően ennek a résznek a feladata a nyers fájlok kezelése, tárolásának, írásának, olvasásának vezérlése. E kiemelt szerep kárhoztatja arra, úgy az Apple-nél mint más operációs rendszer fejlesztő cégnél, hogy nem szívesen módosítanak rajta, nyúlnak hozzá. Hiszen elég egy apró hiba, és az utolsó bitig elvesztünk mindent. (Mint tudjuk, a bit a bájt nyolcada.)
Ugyanakkor a fejlesztetlen fájl-kezelő, az elvauló fájl-rendszer egyre több gátat jelent az operációs rendszer megkívánta adat-áramlásnak, új adatkezelési megoldásoknak. Az Apple a jelenlegi fájlrendszerét (HFS+) közel húsz éve mutatta be, de az első tervek már harminc évnél is idősebbek. Akkoriban még floppy lemezt is használtunk. A Sierrával, az Apple idén őszre ígért oprendszerével új fájlkezelés is érkezik, az APFS (APple File System).
Ha az oprendszer a vasúti közlekedés, akkor a fájl-rendszer a sínekhez hasonlatos. Ha egyszer lefektették a síneket, akkor azon vonatok járnak, fájlok utaznak. Utazhatnak minden kanyarban bedől és megáll és sípol lassú személy vonaton vagy sok kocsiból álló tehervonaton. Fejlesztésekkel egyre gyorsabb vonatok lesznek, egyre nagyobb terhet húznak majd. Ám a sínek áttervezése, netán új pálya kijelölése csak ritkán esik meg.

AFPS felhasználói szemmel
Az APFS bevezetésének egyik célja azoknak a fájl-kezelési megoldásoknak az egyszerűsítése, amelyeket az Apple már használ, de a HFS+ miatt elbonyolítottan. Az AFPS a fájlkezelési szinten támogatja a „gyorsnézet“ és „klón“ készítő funkciót. De például felismeri a mappa és fájl közti különbséget, így például a Time Machine műveletek érezhetően meggyorsulnak miközben kevesebb erőforrást, processzor teljesítményt, memóriát használnak. A teljes fájlmásolás fájl-kezelés szintre történő levitele meggyorsítja a „verzió“ készítést. (Amikor egy fájlnak az időben visszalépkedve megtaláljuk előző és előző változtatát.) A felsorolt funkciókat az APFS előtt a fájl-kezelésnél magasabb szinten kellett megoldani.
Az új fájlkezelő új adat-titkosítási megoldást is hoz a FileVault helyett – eddig a FileVault is magasabb szinten futott. És ha az adat titkosítás fájlkezelés szintű, akkor nem szükséges az egész merevlemez vagy SSD tartalmának titkosítása. Elvben akár fájlonként is titkosíthatjuk adatainkat. Ahogy az iOS-ben.
Persze legyinthetsz, hogy ez mind oké, meg tényleg gyorsabb is lesz a fájl-rendszer, de a fentiek – Time Machine, titkosítás – nem az átlagos felhasználó napi rutinjának része. Nos, az viszont sokkal gyakoribb, hogy tudni szeretnénk, mi hány bájtot foglal el a tárhelyen. Ha egy combosabb mappát szúrtunk ki – pár tízezer fájllal –, akkor a strandlabda igen sokáig pörgött. Az APFS-ben nem fog.
Akkor a Sierra azt jelenti, hogy lehet átformálni HFS+ formátumról APFS-re a tárhelyeket? Nem, semmiképp. Egyrészt az APFS még nem kész termék. A Sierrában, ha minden igaz, akkor csak a Time Machine és a boot lemez kapcsán találkozunk vele. Említettük, egy apró hiba teljes adatvesztést is okozhat, ezért az Apple csak nagyon óvatosan, rengeteg tesztelés után fogja bevezetni az APFS-t, várhatóan 2017-ben.

AFPS a WWDC-n

Az Apple nyár eleji fejlesztői konferenciáján önálló szekció előadás volt az APFS (701 Introducing Apple File System). A két előadó, Eric Tamura és Dominic Giampaolo bemutatta fejlesztés egyik legfontosabb küldetése, hogy az Apple összes operációs rendszerének – macOS, iOS, watchOS és tvOS – részévé lehessen. Az egységesítés mindig gazdaságos, egyszeri a fejlesztési költség.
Az APFS már SSD-re optimalizált, a HFS+ írása idején az SSD még nem is létezett. Pontosabb úgy fogalmazni, hogy flash-memóriára optimalizált az APFS, az iOS eszközökben flash technológiájú memória, de nem SSD kártya van, nem is férne be. A fejlesztők szerint az új fájlkezelő összeomlás-mentes. (A Gonosz Almalap kíváncsi arra a prezire, ahol a fejlesztők a rendszerüket összeomlásra képesnek jellemzik.)
Természetesen 64 bites a szoftver. A HFS+ rendszert is átírták 64 bitesre, de aki fejlesztett már, az tudja, az átírt soha sem olyan jó, mint a nulláról megírt szoftver. És abban sincs semmi meglepő, hogy az új fájl-kezelő az Apple ökoszisztémájába illeszkedik – fordítva volna igazán meglepő.

Titkos
A fájlszintű titkosítási képességről már szóltunk, de nézzük kicsit részletesebben is meg! Az SSD, hogy Macen maradjunk, lehet titkosítatlan vagy az egész SSD egy jelszóval védetten titkosított – ezt tudta eddig is a FileVault. Helyesebb lett volna, ha kötetet (volume) írok, de ma már nem nagyon szoktuk a gépben levő SSD-n több kötet kezelni. Az APFS viszont képes akár fájlonként, mappánként eltérő jelszóval védett titkosításra. Sőt, az előadás során a metaadat titkosítás is elhangzott.
Az előadás végén a kompatibilitásról is esett szó. Az APFS csak SMB-vel lesz megosztható, AFP-vel nem. A Yosemite és korábbi oprendszerek nem fogják "látni" az APFS köteteket. Az operációs rendszer hajtja majd végre a HFS+ > APFS átállást oly módon, hogy a HFS+ kötet üres helyére már APFS adatot ment. És várhatóan az egyik 2017-es oprendszer frissítés az összes, addig nem érintet adatot átkonvertálja helyben, a felhasználó SSD-jén. Tehát nincs miért izgulni. (Bízzunk az Apple-ben és tartsuk szárazon a TimeMachine-t! - üzente egy bizonyos Oliver Cromwell nevű fejlesztő.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Részemről várós, csak az átállással ne legyen gond. Frissítés előtt tolok egy backup-ot a NAS-ra, biztos ami biztos...

Ferenczy Gábor írta...

előtt? Használj Time Machine-t! Mi azt szoktuk javasolni, hogyha nem vagy fejlesztő, a két-három hetes késés hasznos és kívánatos.

Megjegyzés küldése