2016. augusztus 4., csütörtök

Az Apple, a piaci érték és az árbevétel meg a többi kilenc cég

A tíz legnagyobb piaci értékű vállalat közül öt IT cég. Nem is akármelyik öt, az első öt. És az Apple áll a lista élén. Persze megfelelő adatzsonglőrködéssel lehetne olyan listát is találni, ahol a lista élén a MacAcademia állna, az Apple és Amazon meg csak kullogna utána. De ennyit még nem voltunk a napon. Adatok: Fortune.
Árbevételben már nem az Apple az első, az Exxon (olaj) megelőzi egy árnyalattal. A Berkshire Hathaway nevét talán kevesebben ismerik, mint Warren Buffett-ét, ő az omahai bölcs, ő vezeti a BH-t, ami roppant egyszerűsítéssel pénzügyi befektetés kezelő alap - pénzből csinál még több pénzt. [A General Electric kapcsán nekem mindig beugrik a Kate&Leopold egyik jelenete. Ebben az előző századból ideesett hercegi sarj méltatlankodva szidja az Elektromos Tábornok termékét...]
A piros pöttyök - nem kilenc, nem csavar, nem Japán, nem gyerekfenék - mutatják a jobb oldali skálán, hogy a piaci érték és az árbevétel milyen arányban van egymással. Mielőtt Túrórudi után nyúlnánk, vegyük észre, hogy a sztár Facebook árbevétele messze kevesebb mint az Alphabeté (Google-t is magában tudó cégcsoporté), Microsofté vagy Amazoné. Az Applé-hez képest pedig sehol sincs.
"Oké - mondhatod -, de a nyereség a lényeg!" Ezzel csak az a gond, hogy a kimutatott nyereség könyvelői teljesítmény. Egyik cél, hogy a részvényesek elégedettek legyenek - ez növeli. A másik, hogy minél könnyebben felől lehessen múlni - ez nem növeli. Ráadásul az ismert Amerikán kívüli pénzállomásoztatás miatt a nyereség valódi értéke - hát nem egyértelmű. Ezért az árbevételnél érdemes maradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése