2016. november 23., szerda

Kapszula zárás

A Bloomberg fülese nyomán bejárta a webet a hír, az Apple befejezi a wi-fi eszközök gyártását. A fejlesztő csapatot, amelynek keze küzül már három éve nem került ki új termék, házon belül szétszórja vagy szélnek ereszti. A Steve Jobs rajongóknak az Airport megszűnése külön fáj, hiszen az elsőt 1999-ben személyesen mutatta be (mint az összes Apple újdonságot).

Lassan fogynak a kultikus klasszikus hardverek az Apple gyártásából. A kamerát (volt), nyomtatókat és szkennereket még Jobs dobta ki visszatértekor. (Mármint a cég élére történő visszahívásakor - pontosított az előző mondat utolsó szavában vallási felhangot hallani vélő Gonosz Almalap.) A fókusz az iMacre, MacBookra és az iPhone-ra irányul. Labdába rúghat még az AppleTV (várjuk az ötödik javított kiadást, ami végre beváltja a hozzá fűzött reményeket) meg a Beats fejhallgatók.

Bezzeg régen
Jelenleg három Airport termék kapható 35-135eFt között. A két kisebb Airport - Express és Extreme - wifi hotspot, wifi szolgáltatásra képes. A nagytesó, az Airport Time Capsule (a képen a hátoldalát látod) alkalmas fájlszerver funkciók ellátására is, de leginkább akkor használható, ha egy irodában vagy lakásban többen hordozható Mac-kel dolgoznak. Ilyenkor az ő automatikus mentésüknek (Time Machine) lehet a célja a Time Capsule merevlemeze. Mi is használtunk ilyet a 2000-es évek elején, akkor ötünknek az 1TB majdnem egy évre elég volt. És évente legalább öt alkalommal adtunk hálát Steve-nek és az Apple-nek, amikor akaratlanul törölt adatainkat állítottuk vissza.
Az Airport mindig a legújabb wifi technológiát követte. Értelemszerűen az Apple eszköze volt az első, amelyik képes volt két frekvenciát használni, amikor még arra szükség lett, mert a régi wifi szabványú és az új wifi szabványú eszközök - Macek és iPhone-ok - két eltérő frekit akartak használni. (802.11ac > 802.11an)

802.11ad
Egyre több adatot szeretnénk wifin átvinni. A 4k-s videókhoz már új szabvány dukál, ez persze új eszközt is jelent. Úgy tűnik, az Apple-nek vagy nem sikerült az ilyen irányú fejlesztése, vagy úgy ítélte meg, hogy elengedi az Airport kezét. Akárhogy is, 802.11ad wifi hotspot eszköze az Apple-nek nem lesz. Illetve. Ahhoz, hogy a majd bemutatandó MacBookok élvezzék a leggyorsabb wifit, amit néha wigi-nek neveznek, szükséges a megfelelő hardver beépítése. És. A Mac képes arra, hogy maga legyen wifi osztó, számítógép-számítógép hálózat központja, ha megtartják ezt a képességet, akkor igazán nincs technikai indok arra, miért nem gyárt továbbra is Airportot az Apple.

Steve Jobs élete utolsó WWDC prezijét azzal zárta, hogy nem véletlen zeneválasztása a beszédét követő Tony Bennett szám: The best is yet to come. Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése