2016. november 16., szerda

Apple és Trump

Az Apple, ahogy szinte az összes hi-tech vállalkozás, Clintont támogatta Trumppal szemben - és mint tudjuk, az utóbbi nyert. Egy elemzői konferencián azon tanakodtak hozzáértők, hogy miként hat Trump győzelme az Apple-re, és más tech cégekre. Semmiféle bosszúról nincs szó, mert az Amerika.

Jó lehet
Trump az illegális bevándorlók hazazsuppolását ígéri, ez közvetlenül nem érinti a tech vállalkozások magasan szakképzett számtalan külföldi munkatársát - így gazdasági szempontból nincs gond ezzel. Trump elnöksége, ha megtartja a nagy amerikai vállalatok számára kilátásba helyezett adócsökkentést, az Apple-nek nagyon jó lehet. Kivált akkor, ha egyszeri alkalommal, jelentős adókedvezménnyel a cégek hazavihetik a külföldön parkoltatott pénzeiket. Az Apple esetében ez az ír leányvállalatos csoda-megoldás által érintett dollármilliárdokat jelentené, de persze a Google és a Facebook és a Microsoft sem járna rosszul.

Rossz lehet
A megválasztott elnök arról is beszélt, hogy az Apple-nek - néven nevezte a vállalatot - és más cégeknek is haza kell telepítenie a termelését, az Apple-nél már évek óta nekikezdtek a Macintosh esetén a gyártás USA-ba történő visszavitelének, de nem ez a meghatározó rész. A Kínában gyártott termékekre az új adminisztráció akár külön vámot, adót is kivetne a termelés hazahozatala érdekében.
Ugyanakkor Kína pedig egyre határozottabban megkívánja, hogy az Apple az iPhone-t Kínában gyártsa, ha ott forgalmazni akarja. És a kínai piac az Apple legnagyobb, reálisnak látszó reménye.
A kitörésre kész amerikai-kínai kereskedelmi háború legnagyobb áldozatai közt lesz az Apple. De nem egyedül.

És majd meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése