2016. december 9., péntek

MacBook? Air? Pro? Dehogy vagyok tanácstalan...

Leginkább azért nem, mert Lisa Eadicicco megpróbál ebben a fordított írásában tanácsot adni, milyen MacBookkal lepjük meg magunk vagy szerettünket. (A Gonosz Almalap jelzi, hogy a legnagyobb full felspécizve pont megfelel, ha kapja.) A választás egyszerűbb volt, amikor csak Air meg Pro létezett.
A nemrég bemutatott MacBook Pro-kkal a Apple még szélesebbre húzta a kínálati palettát, no meg az árakat is. Tehát léteznek az új Pro-k, meg egy régi - Európában több régi Pro is elérhető a hivatalos Apple értékesítő helyeken. És persze ott vannak a MacBook Airek, és a jövőt mutató 12 inches MacBook is. És ne feledkezzünk meg az iPad Pro-ról, ami ugyan nem MacBook, de alulról beköszön e körbe.

Tehát melyik MacBook a tiéd?
Megpróbálom végignézni a kínálatot, bemutatva az előnyöket és hátrányokat, hogy megkönnyítsem a vásárlást.


MacBook Pro

Ha szövegszerkesztésnél és böngészésnél teljesítmény igényesebb munkára szánod a MacBookot, akkor a Pro-ban érdemes gondolkodnod. Ha Photoshopozol, vagy Premiere-t, netán After Effects-et használsz, akkor kell a Pro teljesítménye. A Final Cut esetén meg nem is kérdéses. Bármelyik Pro-t is választod, a teljesítmény elég lesz, érdemes minél több memóriával rendelni a gépet. A 15 inches Pro 16GB memóriával jön, ez duplája az Air maximumnak. A Pro-k kijelző felbontása is rendre jobb, mint az Air-é.
A "melyik Pro-t?" már nehezebb kérdés. Az új Touch Bar-os MacBook Pro legolcsóbb verziója 650eFt (az árakat kerekítve és bruttóban találod ebben az írásban, de az esetleges hibákért csak elnézést kérek, felelősséget nem vállalunk), a legdrágább 1,03mFt forint. Persze ez utóbbit rendesen felturbózva (2,9 GHz, négymagos i7, 16GB RAM, 2TB SSD, Radeon Pro 460) elérjük a 1,571mFt forint összeget is.

2015 vagy 2016?
A 2015-ös Pro a megoldás, ha kell a teljesítmény, mert az Air-é kevés, de a pénzed is kevés (már amit erre szánsz). A régi MacBook Pro "csak" 470e/730e (13"/15") forintba kerül. Ha ezt választod, akkor számolnod kell azzal, hogy öt-hét év múlva, amikor el akarod adni, többet veszít akkorra árából, mint a Touch Pades Pro.
A 2016-os modellek közül választva biztosra veheted, hogy a legújabb technológiát, a legerősebb processzort, a legjobb kijelzőt kapod. És olyan hordozható Maces lesz, ami még négy-öt év múlva is versenyképes. És a legkisebb 2016-os és a 2015-ös között csak 80e/150e (13"/15") forint árkülönbség van.
További szempont, amit figyelembe kell venned, hogy az új Touch Bar-os MacBook Pro két USB-C porttal szerelt, ezekhez új kábelek vagy átalakítók dukálnak. A régi MacBook Pro viszont két USB3, HDMI és SD kártya portot kínál - minden meglevő kábeledet, átalakítódat tudod használni. Így a 2016-os modellre frissítés további plusz költségeket rejt. Persze ha az USB-C szabvánnyá válik, akkor előbb-utóbb eljön a kábelek, átalakítók cseréjének ideje is.

2016: Touch Bar vagy nem Touch Bar?
A novemberben bemutatott Pro gépek újdonsága a Touch Bar. Ez a régi funkció billentyűk helyén található éritő-kijelző csík, ami az éppen végzett feladathoz, munkához, használt alkalmazáshoz kínál gyors funkciókat, megoldásokat. A Touch Bar használhatóságáról egy év után érdemes beszélni, jelenleg a konzervatív fanyalgás és fenntartás nélküli lelkesedés közt ingadoznak a vélemények. Az viszont biztos, hogy Pro-k teljesítménye nem tér el jelentősen attól függően, hogy a Mac Touch Bar-os vagy sem.
A Touch Bar durván 90 ezer forintba kerül, ennyiért tudsz gyorsabban felhasználót váltani, Apple Pay-jel fizetni a Safariban...

MacBook Air

A MacBook Air már csak 13" kijelzővel kapható, a legkisebb hordozható Apple gép ára 360eFt. A legtöbb felhasználó számára ez az ideális hordozható Mac, mert sokáig bírja az aksija, hihetetlen könnyű és remek teljesítményt kínál. Ám lehet, hogy az Air előbbi jellemzése nem sokáig lesz igaz. Azon az ősz végi rendezvényen, ahol az Apple az új Touch Pades MacBook Pro-kat mutatta be, szó sem esett az Airekről, megújításukról. Tehát a fenti ajánlás idén karácsonyra igaz, de ha az Apple nem frissíti az Airt, akkor érettségire már nem biztos, hogy hasonló jó szívvel ajánlanánk, mint most.


És akad pár dolog, ami a MacBook Air ellen szól. Tény, hogy a kijelzője nem olyan fényes, éles, mint a 12 inches MacBooké vagy a Pro gépeké. Az Airek nem kapták meg az Apple újabb fejlesztéseit - nem a Touch Padre gondolunk, hanem a nyomás-erősség érzékelő trackpadre (süssük el: hanyatt egérre) vagy a finomabb billenésű billentyűzetre. Ugyanakkor a mostani billentyűzet is fergetegesen kényelmes! Az Air vásároló több portot kap (két USB3, Thunderbolt2 és SD kártya olvasó), mint az újabb gépek vásárlói. Mi több, az Air vásárlónak nem kell átalakítókat vagy új kábeleket vásárolnia az USB-C miatt. Ami persze azt is jelenti, hogy a csak USB-C eszközöket nem lehet az Airrel használni - nem mintha sok ilyen lenne most, de a jövőben várhatóan gyarapodni fog számuk -, vagy USB-C átalakítót kell venni.
Az ár-teljesítmény viszonylatban az Air jó, nincs sem túlárazva, sem teljesítményben alul lőve. Aki böngészni szeret, szöveget gépelni, képeket menedzselni vagy netről filmet nézni, annak jó választás az Air. Súlya és akkumulátorának erőssége az utazók barátjává teszi. Összegezve, az Airt azoknak ajánljuk, akik a 12 inches MacBook teljesítményére vágynak, de nem kívánnak ezért annyit fizetni, mint amibe egy MacBook Pro kerül.

MacBook (12-inch)

A 12 inches MacBook a legvékonyabb hordozható gép, de roppant drága - 470eFt, 580eFt - a kínált teljesítményhez képest. A MacBook az Intel M3/M5 processzorára épül, amely kisebb teljesítményű, mint az Airbe vagy Pro-ba kerülő i3/i5 sorozat. Az M-sorozat tervezésekor a minél kisebb hő leadás volt a cél, hogy a MacBookhoz hasonló vékony, könnyű, hűtőventilátor nélküli laptopokat lehessen gyártani. És a hőleadás arányos a teljesítménnyel. Így sikerült elérni, hogy a gép súlya egy kiló alatt van, szinte már az iPadekével vetekszik. A kijelzője, a nyomás-érzékeny trackpad és a "pillangós" billentyűzet a MacBook Pro-val teszi hasonlatossá és nem az Airrel.


A MacBook a fentiek miatt leginkább net-book, azoknak lehet remek választás, akik a neten élnek. Leveleznek, csetelnek, böngésznek, webes alkalmazásokat használnak. Semmi robusztus teljesítmény zabáló Photoshop, semmi filmvágás (persze ezt is lehet, csak épp nem a MacBook a jó választás). A MacBook egyetlen USB-C csatlakozója pedig gondot okozhat, ha egyszerre szeretnéd tölteni a MacBookot, külső vinyót csatlakoztatni, meg a telefonodat is a Macről tölteni és USB-s nyomtatód van... A MacBookot leginkább akkor javasolnánk, ha az Airhez hasonló tudású Mac kell, de a 13 inch valamiért túl sok, illetve a kijelző minősége mindenek felett áll.

És mi van az iPadekkel?

Ha a hordozhatóság és a kijelző felbontás a két legfontosabb dolog számodra, akkor érdemes ránézned az iPad Pro-ra. A kisebbik 9,7 inches (225eFt), ehhez a billentyűzet további 55eFt. Ez még mindig 190eFt-tal kevesebb, mint a kisebbik MacBook, és 80eFt-tal, mint a legkisebb Air, ami az Apple legolcsóbb hordozható Macje.
De vigyázz! A MacBookok a macOS operációs rendszert használják, az iPad Pro pedig az iOS oprendszert. Ez utóbbi más szolgáltatást kínál, mint egy számítógép operációs rendszere, az utóbbi tudásának csak igen korlátozott részét. Az iPaden nincs USB csatlakozó, se más, csak egy Lightning port töltéshez és a fülhallgató csatlakozó. De az iPad épp elég, ha mindenhova szeretnéd magaddal hurcolni, hogy bárhol nézhess on-line filmet vagy pár soros feljegyzést készíts.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése