2016. december 27., kedd

Tegnap történtek

Százhetvenkilenc éve–- pontosabban: tegnap volt napra 179 éve, – hogy Charles Babbage papírra vetette "Analytics Engine" névre hallgató szerkezetének vázát, működési elvét. Ez a csoda a mai Mac és többi számítógép őse, képzavarral Ádámja és Évája. Meg a kígyója. És az alma az már adódik.


Shutterstock, Forbes

Az analitikai gép tervezése három év múlva (1834) az általános célú számoló gép elvéhez vezetett. A gépet lyukkártyák vezérelték volna, amely aritmetikai egységes a kártya lyukasztásának megfelelő műveletet végezte volna el. A kártyák nem csak egyesével, de kötegelve is adagolhatók lehettek volna, ha egy kártyára nem fér fel az összes elvégzendő művelet és bemenő adat. A kártya vezérelte eszköz képes lett volna iterációra és feltételes utasítások végrehajtására is.

És szintén tegnap történt
1895-ben karácsony másnapján történeteket szerintem mindenki ismeri, csak nem köti ehhez a dátumhoz. Pedig mekkora ajándék lehetett azok számára, akik ott lehettek akkor a párizsi Salon Indien du Grand Caféban, ahol a Lumière fivérek az első nyilvános, fizetős filmvetítést tartották. Wow! A vetített filmek 17 méter hosszúak voltak és ötven másodperc alatt lefutottak.


1906-ban a Melbournei Városházán (Ausztrália) bemutatták az első mai mozihosszú filmet, amely a "Kelly Gang története" címet viselte. A film a világörökség része.

1979-ben deklarálta először függetlenségét egy mikro-nemzet a neten. Az "kikiáltó" a wisconsini Maidsonban élő Robert Ben Madison volt, aki e dicsőséget hálószobájában követte el. Tizennégy évesen. Amúgy a kikáltott állam Talossa Királysága nevet viselte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése