2017. július 5., szerda

Automatikus hírlevélgyűjtés Mailben

Az előző bejegyzés kapcsán, amely az el nem olvasott hírlevelektől való gyors szabadulásról szólt, többen írtatok. E levelekből az derült ki, hogy nehezen válunk meg az olvasatlan pár száz hírlevéltől is – ezért most mutatok két módszert arra, hogy miként érdemes kezelni az olvasatlan hírleveleket Macen Mailben.


Okos mappa, elegánsabb megoldás

Az okos mappába adott szabálynak megfelelő levelek kerülnek be. Első dolgunk a szabály megadása: "minden Adobe-tól jövő hírlevél" – és ennyi.
Első lépés a lustaságé, válasszunk ki egyet az összegyűjtendő hírlevelek közül! Kattintsunk a feladóra és legördülő menüből válasszuk a feladó emailjének kimásolását.


A Postafiók menüből válasszuk ki az Új intelligens postafiók... parancsot! Én megszokásból használom az "okos" jelzőt az intelligens helyett.

A megjelenő párbeszédablakban igazából nincs dolgunk, csupán egy értelmes nevet érdemes adni a létrehozás alatt álló okos mail-gyűjteményünknek.

És az okos mappa azonnal kigyűjti az adott feladótól származó maileket. Természetesen a gyűjtési szabályt módosíthatjuk, további feladókat adhatunk hozzá... A lényeg, hogy a Mail mostantól kigyűjti, az esetemben az Adobe-tól érkező, hírleveleket.

Az okos mappába nem kerülnek át a Bejövő mappából a levelek. Ahányszor az okos mappára kattintunk, a Mail annyiszor végignézi az összes Bejövő levelet és az adott szabálynak megfelelőeket kiválogatja. Ám ha itt törlünk egy levelet, akkor az a Mailből is törlődik.
Az okos mappa azért jobb megoldás, szerintem, mint a következőben bemutatandó, mert a mappa kiválasztásakor generálja a mutatandó mailek listáját, így mindig napra kész. Ráadásul az okos mappák használata esetén egy mail több okos mappa által is listázható, ellentétben a most következő megoldással.
Ugyanakkor ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nem csökkenti a Bejövő mappában levő mailek számát – hiszen mindig onnan válogat –, így a nagyon sok mail (több tízezer) okozta kockázatok (lást előző bejegyzés) nem csökken.

Hírlevél kezelés szabályokkal

A Mail, más levelező alkalmazásokhoz hasonlóan, képes az általunk megadott szabályoknak megfelelően feldolgozni a beérkező leveleket. A célunk most az, hogy az adott cégtől (Adobe) érkező hírlevelek egy mappába (postafiókba) gyűljenek össze.
Először létre kell hozni azt a mappát (postafiókot), ahová gyűjtjük az adott helyről jövő hírleveleket. A Postafiók menüben találjuk a megfelelő parancsot. Figyeljünk arra, hogy hová hozzuk létre a postafiókot! A Macen létrehozott fiók csak és kizárólag a Macen lesz látható, sem az iCloudos Mailben, sem az iPhone-on, sem a másik Macen! Nagyon ajánlom az iCloud alá való létrehozást!
Ismét érdemes kiválasztani egy hírlevelet. Majd nyissuk meg a Mail > Beállítások > Szabályok párbeszédablakot és szinte már kész is vagyunk.
A szabálynak érdemes értelmes nevet adni, ha később több szabályunk lesz, ne kelljen keresni, melyik mire vonatkozik. Azt, hogy mi történjen a szabályoknak megfelelő levelekkel, azt a panel alján írjuk elő. Az üzenet áthelyezése azt jelenti, hogy a hírlevél többet nem lesz megtalálható a Bejövő mappában, csak abban, ahová áthelyeztük! Mégegyszer: figyelj oda, hogy a cél mappa, cél postafiók az iCloudon legyen, ne a Macen – javaslom erősen! Ha szeretnénk, további utasítást adhatunk arra, hogy a levél váljon olvasottá.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a levelek kikerülve a Bejövő postafiókból, csökkentik annak méretét. Odafigyelést igényel, hogy a cél postafiókot hol hozzuk létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése