2017. július 19., szerda

Régi fényképek bedigitalizálása – iOS app

Miközben tízezrével gyártjuk a fényképeket a mobiltelefonnal, némi sóvárgással emlékezünk a papírfotókra, legyenek albumba – tudod, abba a fekete papírúba – lefűzöttek, akár dobozban tároltak. "Be kéne szkennelni" – merül fel időről-időre a gondolat, de a lustaság karonfogva a nehézkességgel mindig győz. Nálam épp most veszített. Oké, még nem, de a nehézkesség már nem indok. Ráleltem az Unfade-re.


Az Unfade ingyen annyit tud, hogy kedvünk legyen majd háromezer forintot kifizetni érte. Ingyen csupán húsz képet "szkennelhetünk" be az iPhone-nal vagy iPaddel. Dobtam is két régebbi képet a MacBook Air tetejére. Föéjük tartva az iPhone-t hamar lett két beszkennelt fotóm. Automatikusan felismert szélekkel, torzítás kisimítva, ahogy kell. Még a kép-kézi-méretezést sem kellett használnom. Ha okosabban sötét lapra teszem a képeket, még pontosabb automatikus körbevágást kapok.
Miután két képet alig fél perc alatt digitalizáltam, így nem volt kérdés, hogy megveszem az alkalmazás Pro verzióját. Az ígéret szerint így férek hozzá a képek eredeti színének helyreállítási képességéhez. Elsőre jelezném, hogy Photoshophoz nem értek, és a hisztogram görbe nem a haverom.

Pedig egy-egy képnél még lenne ereje az embernek a képet PS-ben retusálni, vagy Fotókban, hogy ki ne hagyjam a mindenki gépén ott lévő fegyvert. De pár száz képnél, amennyi egy családi archívum alsó hangon a digitalizáció előtti időkből, soha nem kezdenék hozzá. Vagy igen, de gyűlölném.
A jobbra látható lehetőségeket is csak kipróbáltam – nincs az az Isten, hogy 350 képnél egyesével elnevezzek, meg megadjam a készítés helyét. De lehet, ha ez fontos. Vagy ha nálam türelmesebb vagy.

Kép újra színezése
Bár a neheze, képek szkennelése könnyen, már megvolt, a húsz darabos limit feloldása miatt így is, úgy is megvettem volna a Pro verziót, de ha már megvettem, érdekelt, mennyire tudja újra színezni a valaha volt színes fényképet az Unfade. (A Gonosz Almalap egy fekete-fehér képet ajánlott tesztelni, de azért ennyire nem...)
Az eredmény lentebb látható, tökéletesnek semmiképp sem nevezném, de. Az igazság az, hogy a két kép közül ez az, amelyiknél jobban sikerült a szín helyreállítás, a másiknál nem sokat javult a színezettség.

Az eredeti kép.
A színben feljavított. A szín korrekció valójában szűrő, és ha már van szűrő, akkor számtalan szűrő van – amióta az Insta ezt kitalálta és elterjesztette. (Szűrőkben pont olyan jó vagyok, mint PS-ben, így mea culpa, ha nem Insta, hanem más ötölte ki a szűrő-dolgot.)

Hogy legyen valami áltudományos is, mindkét képet betettem a Fotókba, és ott ránéztem a hisztogram görbékre. Akik értenek hozzá, azok látják, mit tesz a szűrő, a világ maradék lakosa számára pedig legyen a következő felismerés örömöt adó. Az eredeti kép kicsit elvörösödött, a felső hisztogram görbén is látszik, hogy a vörös (red) messze kilóg a kék és zöldhöz képest. Az Unfade hatására a színgörbék (alsó kép) fedik egymást, így a kép színezete szemnek tetszőbb.

Összefoglalva
Kép digitalizálás kis odafigyeléssel nagyon gyors. A kép színhelyreállítás uszkve-cirka jó. A nagy cél, régi papír képek bedigitalizálására az Unfade szuper. Persze, mindig lehetne jobb is. Ki nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése