2017. július 26., szerda

Pages, Numbers, Keynote vagy Word, Excel, Powerpoint?

Tapasztalatunk, hogy a Macre váltási folyamat messze nem ért véget. Az egyik kérdés, ami konzultációk során elhangzik: "hogyan tudom feltenni az Office-t?" Válasz helyett vissza szoktunk kérdezni: "miért kellene feltenni? mire használja az Office-t?"


Mire, milyen környezetben használja az Office-t?
"Doksikat írok, néha kell az Excel is" – válasz esetén érdemes kipróbálni a Macekre előre telepített Pagest, Numberst és Keynote-ot. A bejövő .doc vagy .docx fájlokat a Pages vidáman megnyitja. Próbáljuk a legösszetettebb Word fájlunkat megnyitni Pages-zel! Ha nem tördeli át, ha azt látjuk, amit Wordben, akkor – akkor nincs értelme megvenni vagy előfizetni a Wordre. A Pages File > Export to parancsával pedig Word formátumú fájlt menthetünk.
A Pages-Word átjárhatóságot mi úgy szoktuk tesztelni, hogy rendre megnyitjuk a Pages sablonjait, majd elmentjük Word formátumba. Ezeket a fájlokat megnézzük Wordben. Talán tavaly volt az utolsó ilyen tesztünk, akkor az összes sablonból generált fájl átment. Táblázattal. Több hasábbal. Úszó szövegdobozzal. Stílussal. Egyedül a betűtípusok esetén volt helyettesítés, de ez még Macek közt is megeshet.

Az 5 kontra 95 százalék
Természetesen előfordulhat, hogy olyan funkcióra van szükség, ami csak Office alatt érhető el. Például egy Excel fájl képes másik Excel fájlban tárolt cellákra hivatkozni, a Numbers nem. Az Excelben van Pivot-table (Keresztreferencia vagy kimutatás készítő), a Numbersben nincs.
Nem véletlenül hirdette anno az Apple úgy a Numberst, hogy az "Excel tudásának azt az öt százalékát kínálja, aminél többet az Excel felhasználók 95 százaléka soha nem használt". És ez igaz a Pagesre és a Keynote-ra is.
Ha szükség van az Office-ra, akkor mi az előfizetéses megoldásra szavazunk a dobozos verzió megvételéhez képest. Miért? Mert az előfizetéssel mindig a legfrissebb verziót használhatjuk. Folyamatos a hibajavítás. Megfelelő előfizetés választása esetén akár 30 napon belül is megválhatunk az Office-tól. Azt is érdemes tudni, hogy a Microsoft több féle előfizetést kínál: van olyan, ahol a szoftvert akár a gépeinkre is feltelepíthetjük, van, amelyiknél csak netes felületen használhatjuk. Ez utóbbi lehetőség csökkentett tudásértékkel amúgy ingyen is hozzáférhető – bár ekkor pont annyit tudunk Office-online, mint Pages-akár-offline (net nélkül is megy).

Office 2011 és 365
A 2011-es Office for Mac támogatását a Microsoft október tizedikével befejezi. Ez azt jelenti, hogy a szoftver használható marad, de a Microsoft már nem nyúl hozzá, nem foltoz hibát vagy biztonsági rést. Akinek 2011-es Office-a van, az a 2011-est a szoftver-azonosító-kulcs használatával újratelepítheti.
Az Office újabb verziójának, például az Office 365 telepíthető verziójának megvásárlása és Macre telepítése nem törli le a korábbi Office-t (persze a telepítésnél azért figyeljünk, hová teszi a Micorosft a 365-öt).

2 megjegyzés:

Unknown írta...

It's really a useful powerpoint keynote presentation blog. You can learn here easily...

Kumar írta...

Thanks and useeful message http://almalapmintblog.blogspot.com/2017/07/pages-numbers-keynote-vagy-word-excel.html

Megjegyzés küldése