2018. február 14., szerda

Öt ötlet, hogy használd az iCloudot

Jöjjön pár iCloud használati ötlet, amelyekről elmondom, miért értek vagy nem értek vele egyet. Még szerencse, hogy mindenki úgy használja a Macjét, ahogy beállítja. És ahogy az Apple akarja.

  1. Az Apple felhője az iCloud. Használatával szinkronizálhatjuk adatainkat Macejeink és iOS eszközeink között. Ehhez a Rendszerbeállítások > iCloud párbeszédablakban be kell jelentkezni az Apple ID-vel.
    Érdemes? Határozott igennel felelünk. Miért? Mert ha csak egyetlen eszközt is használunk – csak Macet vagy csak iPhone-t –, az iCloud felhővel szinkronizált adataink már két helyen megtalálhatók, kicsi a valószínűsége, hogy egyszerre elvesszen mindkét helyről. (Gonosz Almalap: persze ez a hátrány is, egy véletlen törlés automatikusan minden eszközről és a felhőből is törli az adatot.)
    Az ördög azonban a részletekben lakozik.
  2. A Rendszerbeállítások > iCloud > iCloud Drive > Beállítások > Dokumentumok kiválasztásához már be kellett jelentkeznünk az Apple ID-nkkel.
    Az Íróasztal és Dokumentumok mappa bejelölésével arra utasítjuk a Macet, hogy az iCloud Drive-ba tárolja az összes fájlt és mappát, amit a Macen az Íróasztalon vagy a Dokumentumok mappában teszünk. Ha készítünk egy képernyőképet, akkor azt a Mac az asztalra menti, amit a Mac azonnal feltölt az iCloud Drive-ba. Az Íróasztal és a Dokumentumok szinkronizálásának két előnye is van. Egyrészt minden adatunk, amely ezen mappákban van, a felhőben van. Kisebb a valószínűsége a felhő megszűnésének, mint a Mac adatvesztésének. És ha több Macet is használunk, akkor akár melyik elé is ülünk le, ugyanazokat a fájlokat, mappákat látjuk az Íróasztalon vagy találjuk a Dokumentumokban.
    Érdemes? Én nem használom, kimondottan nem szeretem. Miért? Ahhoz, hogy a két mappa valamelyikében levő fájlt gyorsan elérjem, megnyithassam, szerkeszthessem, az Apple ezekről az állományokról az SSD-n egy rejtett másolatot őriz. Valójában ezeket használom, írom, olvasom és szerkesztem. És a Mac, amikor ideje és sávszélessége van, akkor végzi el a fel- és le-töltést.
    Én folyamatosan az Íróasztalra mentem az átmeneti anyagaimat, így állandó szinkronizációs feladatot adnék a Macnek. Ami persze, mint ahogy semmi sem, nincs ingyen. Az SSD használat mellett a szinkronizáció energiát fogyaszt és net-kapacitást vesz igénybe.
    Miért nem jó ez a megoldás az adataim védelmére? Lásd: felhő biztosabb, mint az SSD. Azért, mert ez nem az összes adatomat védi. Az összeset Time Machine-nel védem, mentem.

    Dropbox

    A Dropbox szintén netes, felhős tárhely szolgáltatást kínál. Szépen beépül a Mac Findere alá is, így pont úgy kezelhető, mint egy Maces mappa. Amiért sokkal jobb, mint az iCloud Íróasztalos és Dokumentumos szolgáltatása az az, hogy meg tudom mondani, hogy melyik mappákat szippantsa fel a netre, melyik mappa legyen mindig elérhető a Macen (akkor is, amikor nincs netem, ez ugye az SSD rovására megy), és melyik mappa legyen csak akkor elérhető, ha van net (ez csak a felhőben található meg).
    És igen, az Apple nagyon jól tenné, ha felvásárolná és integrálná a Dropboxot – erről lehet pletykákat olvasni –, feltéve, hogy megőrzi a szolgáltatásait. Vagy csak koppintsa le!
  3. Mac tárhely optimalizálás. Bejelölve ezt az opciót a Mac helyettünk figyel arra, hogy ne teljen meg a tárhelyünk (SSD). Ha úgy véli, hogy kritikus a helyzet, akkor az általunk rég használt fájlokat összetömöríti és felmozgatja az iCloud Drive-ba, azaz törli az SSD-ről. Így addig tud helyet felszabadítani a tárhelyen, amíg az iCloud Drive meg nem telik (5GB: ingyen, 50GB: 299Ft, 200GB: 899Ft és 2TB: 2 990 Ft havonta).
    Érdemes? Én ugyan nem használom, de értem az Apple-t, miért ajánlja ezt a megoldást. Miért? Én azért nem használom, mert ezzel csak elodázom a rendrakást. Ami nem kell, az megy a padlásra, garázsba, pincébe. Sőt, még nagyobb pincét is vehetek (2TB). Ám egyszer minden megtelik, és akkor nem pár 10GB helyet kell felszabadítani, hanem hosszabb válogatás, kukázás vár.
    Jó pár éve akár 1-2TB-s merevlemezek pörögtek a hordozható Macekben, így nem volt gond a tárhely. Ám ez a "van bőven hely" megszokás nagyon megbosszulta magát az első SSD-s gépeknél. Ahogy még ma sem különösebb nehézség 128GB vagy 256GB elhasználása sem. És – szerintem – a panaszok leszerelésére (is) az Apple előállt ezzel a szolgáltatással.
  1. Fényképek felhőben tartása. A javaslat az, hogy az összes fényképünket (egy azonos Apple ID-hez tartozókat) tároljuk az iCloud Drive-ban. Így bármikor bármilyen eszközön (Apple ID) hozzáréférünk. Egy helyen vannak, csak egyszer tároljuk őket. Ha szerkeszteni, megtekinteni szeretnénk, akkor a kép letöltődik az eszközre, a feladat végén meg vissza. Ehhez persze elegendő tárhelyednek kell lenni az iCloud Drive-on.
    Érdemes? Ez tényleg egyéntől függ. Ha nem kell másokkal – párod, gyereked... – osztozni a képeken, akkor jó megoldás. Szükséges, hogy az összes eszközön jó neted legyen, hiszen le-föl töltöd a képeket.
    A hátrányokat a következő beállítási lehetőség mutatja.
  2. Eredeti (nagyfelbontású) képek Macen tárolása. Ezt bejelölve a képek a Macen is meglesznek, hogy akkor is elérd őket, ha éppen nincs net. Ráadásul a nagyfelbontású kép, a videóról nem is szólva, még a legnagyobb sávszélesség esetén is észlelhető idő alatt töltődik fel vagy le.
    Ha az egész család szeretne a képekhez vagy egy részükhöz hozzáférni, akkor ugyan lehet bűvészkedni az iCloud Drive-val meg a Fotókkal, de – szerintem – nem érdemes. Ha az erre szánt energiát például a Dropbox megértésére és telepítésére szánjuk, sokkal rugalmasabb rendszert kapunk a képek családtagok közti rész-megosztására.
    Család esetén egy otthoni médiatároló, például Synology, lehet a megoldás. Ilyenkor minden adat a lakásban van (biztonsági mentés!), amit aki szeretne magával vinni, azt át kell másolni az adott eszközre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése