2018. július 23., hétfő

Melyik cég hány számítógépet adott el idén?

Az attól függ, hogy ki méri. Két grafikon következik, az első a Gartner, a második az IDC számai alapján készült. Az adatok mellett hosszan részletezik, hogy ki mit tekint eladásnak, mit számítógépnek – az iPad nem az, pedig az Apple szeretné, ha mást nem, akkor legalább az iPad Pro-t ide soroltatni.
Mi ebben a nehézség? – kérezhetné joggal, hiszen az Apple, ahogy a másik négy cég is, negyedéves jelentésekben publikálja, hány Macet vagy nem Macet adott el. A gondot az okozza, hogy a céges negyedév nem esik a naptári negyedévvel egybe, így az öt cég adatai nem ugyanazokra a hónapokra vonatkoznak. Az is gond lehet, most nem az, hogy mindegyik cég összesített adatokat közöl. Az Apple az eladott Macek számát, de azt már nem, hogy ebből mennyi a hordozható és mennyi az asztali. Ezért az elemzők idősorokat néznek, weboldal statisztikákat bújnak, ám ez innentől már becslés, kerekítés, hiba, statisztika, hazugság.

A Gartner az egyik megbízható piacelemző cég. Szerinte így alakult az elmúlt naptári negyedév (sötétebb) összevetve az előző év hasonló időszakával (világosabb). A százalék a változást mutatja. A 20117 valójában 2017, de már nem tudom kijavítani, mert töröltem a Number-fájlt, ami az adatokat tartalmazta. My name is sorry.

Ez pedig az IDC adatait ábrázoló grafikon (igen, itt is rossz a 20117 > 2017).

És akkor most mi van?
Nincs semmi rendkívüli, a sorrend: HP, Lenovo, Dell, Apple és Acer – a Dell feltámadásáról legendás alapítója vezérletével érdemes egy Dell-blogot megkeresni. Amíg az első öt növelte eladását (vagy szinten tartotta: IDC: Apple), addig a többi gyártó eladása visszaesett. Koncentrálódik a piac. Ami, a számok alapján 1-1,3 százalékkal bővült. A nagyok – általában – e felett, a többiek pedig – általában – ez alatt.
Az Apple piacrészesedése hat százalék körüli – és remélem, a körüli-t már nem kell megmagyaráznom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése