2019. május 22., szerda

Mobirise: egyszerű honlapkészítő

Egy értelmes vállalkozásnak honlapja is van – ez nem kérdés. Azoknak ajánljuk a Mobirise-t, akik már száznál több honlapot láttak (netjárók), szeretnének sajátot, de nem szeretnének érte sok pénzt kiadni, grafikussal, dizájnerrel, programozóval párbeszédet folytatni. A technikai lépésekről (domain, tárhely) nem szólunk, csak a honlap készítésről. Amihez nincs másra szükség, mint az egér rángatására vagy a trackpad simizésére. Nincs kódírás, sem más.


A Mobirise Macre és Windowsra elérhető. Az ingyenes verzióval is teljes értékű honlapot tudunk előállítani. Nem, index.hu-t, nem webáruházat, extra hókusz-pókuszt nem, de olyat, ami bemutatja a céget, dolgozókat, termékeket, egy űrlapot, térképet, ilyet igen. Pénzért persze további kiegészítőkkel szinte mindent lehet. Letöltés után az ingyenes verziót is regisztrálni kell.
A Mobirise önálló Maces alkalmazás, a készülő weblapot az alapértelmezett böngészőben jeleníti meg az alkalmazás. A kész honlapot elmenthetjük mappába (milyen szép, hogy még létezik a Saját > Site mappa!). De ha szeretnénk, egyből a netes tárhelyünkre is feltölthetjük a Mobirise-ból (ftp).
A Mobirise-zal több honlapot is kezelhetünk, egy honlapnak lehet pár oldala is. A szájtra és oldalra jellemző dolgokat a bal felső három-vonalas menüre kattintva adhatjuk meg (a háromvonalas amúgy "hamburger" névre hallgat a fejlesztők közt).
Az oldal szerkesztése adott elemek fogd-és-vidd módszerrel történő helyrerángatásából áll. A Mobirise oldal egymás alatti területekből, sávokból, csíkokból áll. Az egyes sávok tartalmát a jobb alsó sarok narancs+ jelére kattintva adhatjuk meg.

Sáv sávot követ
A sávok sorrendje cserélhető, a tévedésből hozzáadott sáv kidobható.
Az egyes sávok szerkesztéséhez a sávra kell tolni az egeret és a sáv jobb felső sarkában megjelenő fogaskerékre kattintani. Itt tudjuk a sáv jellemzőit állítani. Ilyen a sáv tetején és alján levő üres rész (margó), a sáv háttérszíne.
A sávon levő szövegeket megkattintva át tudjuk írni, illetve a szövegre kattintva felpattanó menüben tudunk betűtípust választani, hivatkozást hozzá adni...
A képeket vagy videókat tartalmazó sávon a képeket egyenként kiválasztva tudjuk lecserélni. A Mobirise két ingyenes képtárat, stock fotó tárat is kínál, de azért erőltessük meg magunkat, egy iPhone-nal nem feladat fényképeket készíteni!


A Mobirise ablakának közepén válthatunk mobil nézet és számítógépes nézet között. Érdemes megnézni, hogy fog az oldalunk mobilon mutatni, ma már többen néznek mobilon webet, mint számítógépen. A szem ikonnal tudjuk böngészőben megnézni az oldalt – a hivatkozások, hozzáadott csili-vilik itt működnek. A közzétételről (felhőbe nyíl) más szóltam.
A Mobirise előnye, hogy nincs szükség netes ismeretre – a profi webgondozók haja persze ettől a mondattól égnek áll, mert a szakma az szakma. Nagyon jó, hogyha módosítani kell – változik a nyitvatartás, új képet akarok feltenni –, akkor nem kell szakembert keresni, aki jó pénzért kicseréli a képet vagy a szöveget, hanem pár perc alatt magad is meg tudod tenni.

Mobirise vagy Wordpress?
A Mobirise még fizetős modulokkal együtt is kevesebbet tud, mint a WP vagy Joomla vagy Drupal vagy. Viszont ezekhez értő használatához sok tudás kell, 8-16 órás képzéssel nem igazán leszel WP tudor, akármilyen WP oldalt is tudsz összerakni. Ha ugyanennyi időt töltesz el a Mobirise-zal, akkor a Mobirise összes képességét meg tudod ismerni – és használni.
Félreértés ne essék, a Mobirise-t azoknak ajánlom, akik nem profik, nem webesek, csak kell egy honlap nekik, amelyet saját maguk bármikor tudnak módosítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése