2019. május 27., hétfő

Zászlók a Maces Mailben

A zászlók segítenek abban, hogy gyorsabban megtalálj adott emaileket. "Ha egyetlen emaillel nem oldható meg egy feladat, akkor azt projekt-kezelőbe vagy hasonló alkalmazásba kell átvinni" – szól a munkafolyamat kezelő bölcsesség. Mi most mégis maradunk a Mailnél és a zászlóknál. [A képek a blogban vagy a macademia.hu oldalon láthatók, sorry FB, LinkedIn.]


A zászlókkal megjelölhetjük a bejövő leveleinket (a kimenőket és törölteket is, de az kevésbé jellemző). A jelölés arra jó, hogy később a zászló színei alapján könnyen előkereshetjük az adott levelet.


A "megzászlózás" roppant egyszerű, a kiválasztunk egy levelet és az ikonsorba vagy rákattintunk a látható zászlóra (képen piros) vagy a zászló ikon melletti legördülő menüből kiválasztjuk a megfelelő színű zászlót.

A zászlóknak értelmesebb nevet is adhatunk, mint a színük neve. Az átnevezéshez kattintsunk a névre, az – ahogy a Macen megszoktuk – azonnal átírható.
Én piros zászlót adok a "fontos" maileknek, amiket nem kellene elfelejtenem megválaszolni, reagálni. Például a könyvelő megírja, hogy mennyit kellene utalnom, azonnal piros zászlós lesz. Amikor elutalta, akkor viszont leveszem a zászlót: kijelölve a mailt ismét a piros zászlóra kattintok.
A képen éppen "Soha" nevet elnyerő lila zászlómat azok a mailek kapják meg, amelyeket soha nem szeretnék törölni, ilyenek a jelszót tartalmazók. 2003-as a legrégebbi mailem, lila zászlós természetesen.

A kedvencek lécre a zászlós levelek is kitehetők. Megfogjuk a zászlót a bal oldalsávból és áthúzzuk a kedvencek lécre. Így került a zöld zászlóm – Apple – rengeteg olvasatlan levéllel a kedvencek közé. Így egy kattintással látom az összes zöld zászlós levelem. A kedvencek közül úgy távolítom el, hogy megfogom és hat centit lefelé húzom a mailboxot. Ekkor csak a kedvencek közül tűnik el az adott levelesláda. A fenti képen látható a kedvencek közt a Megjelölt – ez a zászlós jelölés hivatalos neve.

Haladó zászló használat

A zászlót használhatjuk sok féle képp, jöjjön egy profi megoldás. Számomra (érthetetlen módon) fontos az összes olyan levél, amiben az "Apple" szó szerepel. Ezért az ilyen leveleket zöld zászlóval jelölöm meg. A zöld színt át is neveztem Apple-re. Mivel a számítógép arra való, hogy helyettem dolgozzon, ha lehet, ezért automatizáltam az Apple-öt említő levelek gyűjtését.
Első lépés: bejövő levelek automatikus megjelölése, ha azok tartalmazzák az Apple szót. Erre a Mail > Beállítások > Szabályok alatt létrehoztam egy szabályt, ez látható a kép tetején. Ha a bejövő üzenet tartalmazza az Apple szót, akkor a levél jelölődjön meg zöld zászlóval. A szabály automatikusan lefut minden bejövő új levél esetén függetlenül attól, hogy melyik Mail által kezelt email címemre érkezik a levél.
Második lépés: intelligens postafiók létrehozása. A Postafiók > Új intelligens postafiók paranccsal olyan postafiókot hozok létre, amelybe egy szabály alapján kerülnek be a levelek. A szabály egyszerű, ha a levél zöld zászlós, akkor kerüljön be a "rendrakás" okos postafiókba. Az okos fiókot az oldalsávon fogaskerekes ikonnal jelzi a Mail.
A két automatizmusnak hála, azonnal látom, hogy új és "Apple"-ös mailem érkezett.


A zászlók az adott postafiók leveleinek szűrésére, válogatására is használhatók. A szűrés ikonra kattintva kiválasztható a zászló is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése