2019. május 2., csütörtök

Eszközsáv testre szabása Macen

"Testre szabható". Átalakítható úgy, ahogy nekünk jobb. A Macen a legtöbb Apple alkalmazás eszközsora testre szabható. Ha, akkor a Nézet > Eszközsor testre szabása parancsot kell kiadnunk. Az eszközsorból legördülő menü tartalmazza az összes használható ikont, illetve az Apple által javasolt eszközsort. Az egyes ikonok mozgathatók, az eszközsorhoz hozzáadhatók, abból eltávolíthatók. Van két ikonok közti távolságot szabályzó elem is, a Térköz és a Rugalmas térköz. Lássunk pár példát, mi az, amit esetleg érdemes még kitenni az eszközsorba – persze ahány ház, annyi szokás, mindenkinek másra lehet szüksége.

Mail
Érdekes lehet az Átirányítás, a Beszélgetések és a Kapcsolódó üzenetek rejtése. De a Nyomtatás is hasznos lehet ott, ahol még lefűzik a bejövő e-maileket – mindenki másképp csinálja (LGT).

Megtekintő
A Nagyítás ikont próbáld ki! Tudtad, hogy a Megtekintő ilyet is tud? A nagyítás mértékét a Trackpaden módosíthatjuk: két ujjal csippentve vagy csippentéssel ellentétes ujj mozdulattal. Ha sok PDF doksit nézünk, akkor az Előző/Következő oldal-lapozó ikonokra lehet szükséged.

Finder
A Kapcsolódás ikont használhatjuk a netes- és hálózati szerverek eléréséhez. Az is hasznos, ha a nem használt ikonkat viszont eltávolítjuk az Eszközsorról – simán lehúzzuk őket a semmibe.

Keynote
Aki használja az Apple prezentáció készítő alkalmazását, annak az Eszközsor megfelelő testre szabása igencsak felgyorsíthatja a munkáját. Az elemek előre-hátra mozgatásához nem kell többé az Oldalsáv megfelelő menüjében kattintani – ha az ikonokat kitesszük az Eszközsorba. Érdemes az egyes funkció-csoportokat Térközzel elválasztani. Én a Lejátszás, Nyomtatás ikonok mellé mindig teszek Térközt, így a félrekattintás nem okoz gondot, nem lop időt az életből. És ha nem használod a Keynote Live-ot vagy az Együttműködést, ugyan miért is tartod az ikonját az Eszközsoron?

Pages
Csak ízelítőül: felső- és alsó-index. Stílus másolása és alkalmazása. De, (ismétlés a tudás anyja) a testre szabásnak épp az a lényege, hogy mindenki olyan Eszközsort rak össze, amelyik számára a leghasznosabb.

Safari
A felső képen az iCloud ikonra kattintva láthatjuk, milyen oldalakat olvasunk épp más Apple ID eszközeinken (nekem szinte üres a listám, mert nem használom ezt a szolgáltatást).
A fogaskerék ikonra kattintva az épp nézet oldallal kapcsolatos egyedi beállításokat tehetünk: Olvasó használata, hangos média lejátszás engedélyezése és ilyesmik, próbáld ki!
És végül, ha teljes kijelzős módon nézzük a Safari oldalt, akkor a Nézet menüből tehetjük az Eszközsávot mindig láthatóvá. Vagy rejthetővé. Mert: testre szabjuk, ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése