2019. április 29., hétfő

7 Mac Kontaktok ötlet

A Kontaktok – rémes elnevezés, szó se róla – alkalmazásban gyűlnek barátaink, ismerőseink és üzletfeleink adatai: nevük, cégük, meiljük, telefonszámaik. Azt kérdezed GDPR? Azt mondom, most nem erről lesz szó. A Kontaktok önmagában sem lenne rossz, de az, hogy együttműködik a Maillel, az Apple ID megfelelő használata esetén szinkronizálódik iPhone-ra, teszi nélkülözhetetlenné. Hiszen így – Sirivel vagy nélküle – fel tudjuk hívni a Kontaktba felvettet. A Kontakt háttérbe húzódik, nem tolakszik – reméljük, az Apple nem akarja fejleszteni, mert most jó! (Gonosz Almalap gonoszul mosolyog.) De nézzünk pár ötletet, hogy facsarhatunk ki még több tudást a Kontaktból!


1. Csoportok használata – alap

Gyakran írunk közös levelet ugyanazok embereknek? Unalmas bepötyögni, behúzni a neveket vagy kikeresni egy korábbi közös levelet és azt folytatni? A Fájl > Új csoport paranccsal létrehozhatunk csoportot, amelybe a kívánt neveket a jobb oldalról belehúzzuk – a név nem vész el, csak a csoport része is lesz. Elég a címzésbe a csoportot megadni.
Mire figyeljünk? Ha használjuk az iCloudot, akkor a csoportot az iCloud alá hozzuk létre – a Mac oda fogja, ha nem, akkor húzzuk át. Így minden Apple ID-s eszközünkön elérjük a csoportot.
Csoportot létrehozhatunk úgy is, hogy kijelöljük a csoport tagokat és a Fájl > Új csoport a kijelölésből parancsot használjuk. Mindig adjunk értelmes és mások előtt is vállalható nevet a csoportnak.

2. Csoportok használata – haladó

A Fájl > Új intelligens csoport paranccsal is létrehozhatunk csoportot. Ennek tagjai azok lesznek, akik a megadott szabályoknak megfelelnek. Remek eszköz például az adott céghez tartozók automatikus, mindig az aktuális helyzetnek megfelelő összegyűjtéséhez. A példában a KNK céghez tartozókra jellemző, hogy a mail címük @knkpr.hu végződésű. A képen látható, hogy számos elemünk van szabály létrehozásához*. Ha a KNK-tól elmegy valaki és módosítom a Kontatktját, vagy belép és knk-s mail címet kap, a KNK intelligens csoportom automatikusan frissül, módosul.
* Helló Apple! Sajnos a Kontaktok (és Mail) intelligens – általam "okos"-nak titulált – csoport szerkesztése csak angol nyelven működik megbízhatóan. Magyar nyelv használata esetén néha teljesen üres, kitölthetetlen, néha csak egy sor látható, szerkeszthető. Ekkor Rendszerbeállítások > Nyelv > és váltás angolra, módosítás és váltás vissza magyarra. Apple, én így szeretlek.

3. Kontaktok elérése Mailből

Mailben vagyunk, és épp levelet írunk. A címzett végi kis kék plusz jelre kattintva a Kontaktokat érjük el. Választhatunk nevet vagy csoportot. Gondolom, ezt mindenki tudta, de ismétlés az édesanyja.

4. Képet kontakthoz!

Érdemes képet rendelni a kontakthoz. Az Apple ID-s szinkronizáció után az iPhone hívó képét is mutatja, így hamarabb találjuk ki, hogy a Tóth Béla (elnézést minden Tóth Bélától) melyik a hat közül, akit ismerek. (Amúgy is, érdemes a keresztnévbe becsempészni valami azonosító szót, ha olyat veszünk fel, akit nem biztos, hogy névről bármikor kapásból beazonosítunk.) Kép helyett persze lehet céglogó vagy bármi, ami nekünk segítség.
A Kontaktokban kiválasztjuk a célszemélyt, a képen látható módon az Infó helyett a Kép gombra kattintunk, majd a kép Szerk. feliratára. A legördülő párbeszédablakban hozzáférünk a Fotókban tárolt képeinkhez, a Foto Booth állományhoz, de akár le is fotózhatjuk az illetőt. (A Gonosz Almalap már látja is, ahogy ismerkedés után a Mac kamerájába hajlítom az új embert egy egy fotó erejéig...)
A kiválasztott képre nagyíthatunk, pozicionálhatjuk, így egy céges csoportkép számtalan arcképhez használható fel.

5. Alapadatokon túl

A Kontaktok alapbeállítása a leggyakrabban használt adatokat mutatja. A Kontaktok > Beállítás > Sablon párbeszédablakban módosíthatjuk, milyen adatokat látunk, amikor egy új embert veszünk fel. Figyelem! Amikor a Kontaktokból más rendszerbe, névjegykártya-kezelőbe viszünk át adatokat, akkor győződjünk meg arról, hogy az adott rendszer fogadja a mi Kontaktos adatainkat. Előfordulhat, hogy lelkesen rögzítettük mindenki Holdnaptár alapú születésnapját, és szeretnénk egy másik rendszerbe átmásolni a névjegykártyáinkat, csak épp a célrendszer nem fogadja a számunkra létfontosságú Holdnaptár alapú születésnapot.

6. Automatikus címhozzáadás

A kép hátterében egy email. Az egeret az aláírásra tolva (a képen nem látható) szaggatott vonalas keret jelzi, hogy a Mac adatot érzékelt, magyarul telefonszámot, email címét, ilyesmit talált és kész azt a Kontakthoz hozzáaadni. Az adat-detektor elvileg más alkalmazások esetén is működik. A jelen esetben Laci már jelen volt a Kontaktomban – még szép! Vagy tizenöt éve kollégám, ezért a jóval több adat a Kontakt lapon, mint a mailből kinyerhető –, így nem fogom hozzáaadni.
Én gyakran használom, mert kényelmes és nem kell gépelni, így nincs mit elgépelni. Sőt, miután hozzáaadtam az új embert, Kontaktokban megnyitom, és azt a pár adatot, amit még tudok, de az automata adat-felismerő nem tett a névjegykártyához, hozzáaadom.

7. Dupla névjegy és azon túl

A jó hír, hogy kereshetünk azonosnak tűnő névjegykártyákat a Kontaktokban. Rossz hír, hogy ez nem nagy öröm, mert utána látatlanba kell döntenünk a Mac által duplikáltnak véltek törléséről. Ez nem jó, ne használjuk, csak ha vallásos hittel vagyunk az Apple irányába.
Az lenne jó, ha páronként látnánk a duplikált kártyákat és egyesével is dönthetnénk, melyik menjen, melyik maradjon. Macerásabb, de kevésbé dühítő, ha a mesterséges intelligencia hülyébb lenne nálunk.
És.
Ha bármilyen okból összeöntöttük Kontaktba a saját gyűjtésünket, a Facebook ismerősöket, a LinkedIneseket. Hozzáadtuk két eltérő üzleti célre használt gmail-es névjegyzéket is. Akkor szívás lesz. Mert szerepelhet az én Erbeszkorn László ismerősöm öt alkalommal, ám eltérő forrásból (Mac, FB, LinkedIn, Google1 és Google2). Na, melyik névjegykártyája maradjon? Ahonnan meg törlöm, ott nem lesz elérhető. És ha mind az ötön más Laci telefonszáma, akkor mi a valószínűsége, hogy maximum két kísérletből felhívom?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése