2019. április 25., csütörtök

Jegyzetek az iPaden

A Jegyzetek az egyik macOS-szel és iOS-szel együtt érkező alkalmazás, amelyet az Apple fejleszt, és mi örülünk ennek. A Jegyzetek egyik előnye az eszközeink közti szinkronizáció (Apple ID alapján, persze), a másik, hogy bekerült a Megosztás menübe, mint cél. Így ha bármelyik alkalmazásban találunk valamit, ami jó lesz, amit egyszer majd elolvasnánk, megnéznénk, kipróbálnánk, akkor a Megosztással azt a Jegyzetekbe menthetjük. Mint egy lokális Pinterest.


Nézzük meg, hogy érdemes – szerintem – az iPaden használni a Jegyzeteket! Ha szeretnénk bármikor könnyen hozzáférni a Jegyzetekhez, akkor érdemes a Vezérlőközponthoz hozzáadni, a képen látható módon (balra hozzáadom, a jobb fél pedig mutatja, hogy érem el: az alsó sor utolsó ikonja a Jegyzetek). Persze a szokott módon is használhatjuk a Jegyzeteket.

Hat lépés

Az iOS Beállítások oldalon kiválasztva a Jegyzeteket jutunk el az alapbeállításokhoz. Itt mutatjuk meg azt a hatot, amire érdemes odafigyelni.
1. Alapértelmezett fiók
Fontos, hogy ez "iCloud" legyen. Csak ekkor fogja a Jegyzeteket a többi eszközünkkel szinkronizálni az iPad. Azokkal, amelyekre azonos Apple ID-vel jelentkeztünk be és engedélyeztük a Jegyzetek szinkronizálását.
2. Megjelenítés
Itt határozzuk meg, mi szerint sorolja a Jegyzetek a bejegyzéseinket. Én a létrehozást használom, az utolsó módosítás nem vált be. Ha csak ránéztem egy bejegyzésre, az azonnal mai nappal módosítottá lett. A cím szerint érdekes, mondjuk, ha lexikont szerkesztenék, akkor tök jó volna, hogy megírok egy címszót és az azonnal a helyére kerül.
3. Automatikus formázás
A Jegyzetekben lehet stílusokat használni. A jobb olvashatóság miatt érdemes a Címet választani. De ahány ház, annyi szokás.


4. Háttér
Vagy én vagyok béna (Gonosz Almalap elnézően mosolyogva bólogat) vagy tényleg nem működik a háttér. Azt hittem, hogy a jegyzet a vonalas vagy kockás lapra kerül, de nem. Ha viszont rajzolni akarunk, akkor azt tudjuk a kiválasztott hátteren, a kockás például segíthet alaprajz skiccelésénél.
5. Zárolás ellenére
Ha annyira impulzív lennék, hogy egy gondolatot azonnal Jegyzetbe öntenék anélkül, hogy fel kellene oldanom az iPadet, akkor itt választhatok, hogy meglevő jegyzetet folytassak vagy újat kezdjek. Ha pedig kibírom, amíg feloldom az iPadet, akkor ezt az opciót itt tudom letiltani.
6. Apple Pencil használóknak
Aki használ Pencilt, itt tudja kizárni, hogy ujjal vagy az Apple Pencilen kívül bármi mással rajzoljunk a Jegyzetekben.

Bónusz: hogy keresünk egy hosszú Jegyzeten belül?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése