2019. április 15., hétfő

Szövegcsere felsőfokon Macen és iPhone-on

"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" – eme örökérvényű és szinte mindenre ráhúzható bölcsességet most az automatizálás kapcsán lőttük el. Miközben a Tesla sofőrje lassan célba ér az első nyersanyagként feldarabolandó égitesthez, addig mi tegyünk egy apró lépést! Számtalan olyan szöveg van, amit napjában sokszor begépelünk (nevünk, cégünk...) vagy csak alkalmanként – személyi igazolvány szám, és ilyen-olyan azonosító –, de akkor elő kell keresni a papírdoksit. Pedig.
Csak iOS-t használók kezdjék az utolsó mondattal!


Nyissuk meg Macen az Alma > Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Szöveg ablakot! Itt adhatjuk meg, hogy milyen szöveget milyen szövegre cseréljen a Mac. Két mondattal ezelőtt használtam a ">" jelet, amelyet ugyan el lehet érni billentyű-kombinációval a magyar kiosztásnál, de sokkal egyszerűbb volt számomra, hogy megtanítottam a Macet, hogy a ".-" kombinációt cserélje le ">" jelre.
Ez volt a belépő, alapszint.

Szövegcsere, haladóknak
A fent képen látható, hogy Réka aláírása – név, telefonszám (hamis, te!), mailje és weblapja – négy sor. Ezt számtalan helyen használja. És okos, ezért megtanította a Macnek, hogy a "kr" betűket befogadva azt automatikusan lecserélje. Az említett Szöveg ablakban a bal oldalon megadta a "kr" kódot, jobb oldalra pedig bemásolta – írom: bemásolta – a négy soros szöveget. A kép jobb felén látható, ahogy a Szövegszerkesztő a kr betűk beírása után felajánlja a cserét.

Emojicsere, felsőfok
Lassan kötelező az emojik használata, viszont beírásuk macerás. De itt a Szöveg ablak. Bal hasábba megy az "almalany" – nem véletlenül ékezet nélkül! Ha a szót ékezettel írom, nincs csere, ékezet nélkül van. Az emojikat a Ctrl + Command + Szóköz-zel hívom elő. Kiválasztom, bemásolom a Maces lány ikont "👩‍💻". (És igen, tudom, pécén pécés :( )


Tudom, mert profi vagyok!
Nem adok meg olyan szót cserére, amelyet amúgy használok, mert a Mac makacsul cserélni fog! (Gonosz Almalap: de a barátom Macjén annál inkább!)
Okos gondolat a "gmail::", "mobil::', "barmi::", "szemszám::", "pirburg::", "párkáp::" jelölés-rendszer használata. Nem kell fejben tartani, hogy minek mi a rövidítése, a szavakat bátran használhatjuk, hiszen kettős-kettőspontot másutt nem használunk.
Azonos Apple ID-s eszközre ezek átszinkronizálódnak, ezért érdemes Macen megadni. iOS alatt: Settings > Keyboard > Text Replacemnet.

1 megjegyzés:

sebszab írta...

Köszi, ez megint hasznos volt. És ugyan off itt, de lehetne kérni egy megoldást arra, hogyan lehet a bejelentkező képernyő háttérképét cserélni? Találtam egy nem túl elegáns megoldást a problémára, de meglep, hogy ezt nem lehet egyszerűen csinálni, mint egy sima háttérkép cserét. Vagy csak én nem találom...
Arra is találtam egy kézműves megoldást, hogy egyszerűen váltsak a billentyűzetek között (definiáltam egy hotkey-t), de pl tök jó lenne definiálni default billentyűzetet alkalmazásonként. Vagy ez csak álom?

Megjegyzés küldése