2019. április 12., péntek

GIF Mac Keynote-ból

A közösségi tér Maces tartalom alkotói! Örvendjünk! A Keynote-ból közvetlenül menthetünk GIF fájlt (olyan izgő-mozgót), akár egy szlájdnyit, akár sok diányit, animáltat vagy animálatlant (Gonosz Almalap: Állati!). Nincs szükség új tudásra vagy ismeretre, csupán egyetlen párbeszédablakot kell helyesen kitölteni.


Egy példa arra, hogy mit lehet! Az almás kép "konfetti" jön be, majd "elforgatás", "fordítás", kilépés: "omladozás".

A bejegyzésben nem írom le, hogy kell szlájdok közti és szlájdon belüli animációt készíteni, erre remek képzésünk van (Macademia: Keynote képzés).

GIF méret
A GIF készítésekor legyen első lépés, hogy a Keynote doksit méretre szabjuk (ha nem a standard 4:3 vagy 16:9-es oldalarányt szeretnénk. Ezt az ikonsorról a Dokumentum ikonra kattintva az Oldalsávon a Dia mérete legördülő menüben az Egyéni diaméretet választva tehetjük meg. Rákerestem, de öt perc alatt nem találtam meg az Apple oldalán, hogy mi a legkisebb használható méret. Később látjuk, hogy hiába az igyekezet, a pontos méretezést az Apple kézben tartja.
Érdemes az animációkat – dián közt és belül – mindenhol automatikusra, az előző műveletet adott idővel követőre állítani, így az időzítés, azaz a látvány, az általunk megszabott.

GIFesítés
A Fájl   > Exportálás > Animált GIF... parancsot kiadva érünk a gól vonalra. Megadhatjuk, hogy melyik diából, diákból legyen GIF – ez jó, alapértelmezetten mindig az épp szerkesztettet adja a Keynote. Négy Felbontás – magyarul méret – opciónk van: kicsi (320 képpont), közepes (480), nagy (720) és extra-nagy (1080). Magyarul, bármekkorára is vettem a prezit, ezek lesznek a mentési lehetőségeim. És pont.
Kiegészítés: ahogy a képen látható, egy fekvő (520x200) animációt készítettem. Az álló esetben nem tudom, hogy a mentés miként méretezné át a leendő gif-et, ezért meghagyom a skyscraper méret felfedezését nektek.


Ez a táblázat mutatja, hogy a fenti, alig kilenc másodperces videó az egyes mentési módokkal mekkora fájlt eredményezett. Az biztos, hogy nagyot. Biztos, hogy nem optimális. Tehát érdemes odafigyeléssel, ha saját weblapra lesz. De FB-re, máshová nyugodtan – és lélekben legyünk készek arra, hogy az adott közösségi média "optimalizálja" fájlunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése