2019. július 16., kedd

Címke, alias, keresés és átnevezés – Mac Finder alapok

A Mac fájlkezelő szoftvere a Finder, éjjel-nappal fut, kilépni sem lehet belőle, csak újraindítani. Ennek ellenére a Finder nem az oprendszer része – ha egy Apple-nél dolgozó állítaná, hogy az, akkor már nem is dolgozna az Apple-nél. Nézzük most meg, mire jók a kevesek általhasznált címkék és mutatunk még pár hasznos trükköt is – nem csak kezdőknek.

Címke
A címkék – hívhatnánk kulcsszónak, angolul tag, de lehetne label is – arra való, hogy fájlokat, mappákat megjelöljünk velük. Azért érdemes megjelölni, mert címke alapján is kereshetünk, vagy keresést szűkíthetünk.
A fenti Finder nézetben a címke nevére ctrl-kattintva (helyzetérzékeny menü) lehetőségünk nyílik a címke átnevezésére, a címkéket a Finder > Beállítások > Címke fülön menedzselhetjük.

A kiválasztott fájlokat sok féle módon címkézhetjük.

Alias
Az "aljas"* készítés az speciális másolat készítése. Az alias (ejtsd: áliász) valójában egy hivatkozás az eredeti elemre, legyen az mappa vagy fájl. Ha az alias-ra kattintunk, akkor az eredeti elemhez jutunk, netes hasonlattal az alias egy link. Az alias törlése nem törli az eredeti elemet, tartalmat, csak a hivatkozást.


Mire jó az alias? Mondjuk intenzíven használunk négy-öt mappát. Ezt lehet öt Finder ablakkal – áttekinthetetlen. Lehet nagy fegyelemmel Finderben füleken. Vagy készítünk öt aliast az öt mappáról az Íróasztalra. Amikor valamelyik kell, akkor rákattintunk és ennyi. Az alias létrehozás után mindig az eredeti elem mellett jelenik meg, a fenti képen a baloldali alias-a a jobb oldali mappa. Az alias-ságot jelzi a mappa ikon alján látható kis nyíl.

Hol keressen a Mac?
Eddig ez a kérdés nem foglalkoztatott, de most, hogy lehetőség van módosítani a Finder > Beállítások > Haladó fülön, már érzem is az ujjaimban a bizsergést. Alapszabály: a Maces beállítások 80-90 százaléka úgy jó, ahogy van. Csak azt piszkáljuk, ahol elkap a "na végre!" érzés.


Átnevezés
A Finderben kiválasztott egy vagy több fájl átnevezése a helyzetérzékeny menü (ctrl-kattintás) parancsaként érhető el. Sok más parancs is, de most az átnevezésre koncentráljunk! Átnevezni, sorszámozni, névhez fűzni egyaránt lehet. Bánjunk óvatosan a paranccsal, mert nem visszavonható az esetek nagy többségében. Ha félénkek vagyunk (de hódítani akarunk), akkor duplikáljuk az átnevezendő fájlokat, a sikeres átnevezés után viszont ne felejtsük a biztonsági tartalékot a kukába dobni.



* Maces szleng

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése