2019. július 9., kedd

Nem csinálok semmit és mégis dolgozik a Mac!

Csak semmi pánik (link)! A Tevékenységfigyelő (Activity Monitor) alkalmazást megnyitva azt látjuk (első sor, ha proci használat szerint rendezzük a programokat, taszkokat sorba), hogy a hiutil nevű valami, amit én (Fega felhasználó) futtat, zabálja a procit (99%).


A blogon a képre kattintva azt eredeti méretében és szépségében élvezheted.

De a mi a rák ez a hiutil és miért futtatom, amikor nem is használom?
A hiutil az operációs rendszer része. Az oprendszer a háttérben rengeteg munkát végez, például időről időre letölti a leveleinket, vagy megnézni, van-e frissítendő szoftver a Macen. Ezek a programok, alkalmazások néha a nevünkön futnak – mint most a hiutil –, máskor meg root nevű felhasználó futtatja őket. Sőt, aki rendesen végignézi akár csak a fenti képet, az látni fogja, hogy van még _windowserver és _locationd felhasználó is (a "harmadik" egy valódi Maces felhasználó a gépemen). [You are not alone]
Egyik tanulság, hogy az oprendszer elég összetett dolog, nehezen átlátható, ezért sem én, sem a Macben vérprofi haverom sem piszkálhat bele – legalábbis az én gépemen.
Az hiutil kapcsán megtanulandó másik hasznosság az, hogy ezek a programok általában akkor futnak, amikor mi nem használjuk a Macet, hogy ne zavarjanak. Ám előfordul, hogy a jó Maces élményt csak úgy tudja az oprenszer biztosítani, ha adott feladatot azonnal elvégez. Ez sem jelenti azt, hogy a géphez nem férünk hozzá*, az előfordulhat, hogy kicsit döccen a Mac.

Oké, de mi az a hiutil?
A hiutil a Help Index Utility, nevéből következően a Spotlight, a keresés segédalkalmazása. Amikor egyetlen betűt beírunk a keresőbe, azonnal kapunk találatokat. Ez úgy lehetséges, hogy a Mac felkészül a bármi keresésére, folyamatosan figyel és jegyzetel és indexel. (Az index olyasmi, mint a nyomtatott könyvtár katalógus cédulái. Kereséskor a cédulákat pörgetjük, nem a polcok közt rohangálunk.) A hiutil akkor fut, amikor a Mac úgy érzi, hogy frissíteni kell tudását a fájlokról.

Megnyugodtunk.

* ez elmélet az, hogy mindig reagál a Mac, velem már megesett pár másodperces "semmit sem csinálok" is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése