2019. július 31., szerda

Mac. Dock. Rakéta ikon, ami Launchpad.

Az áttérők és új Macesek számára tartott képzésünkön mindig eljön az a pillanat, amikor a Dock beállítását tanuljuk. Ekkor (igazi gonosz módon) mindenkitől meg szoktam kérdezni, hogy tudja-e, hogy melyik ikon mire való a Dockban? Az egyik ismeretlen a "rakéta" ikon. Erről szól ez a bejegyzés.

A Launchpad (kilövő-állás, indító-állás) a szépen, jól és helyesen telepített alkalmazásokat mutatja meg oly módon, ahogy azt az iPhone-on vagy iPaden már megszoktuk.

És itt – igaz, az ujjunk hegye helyett az egérrel – mindent ugyanúgy megtehetünk, ahogy az iPhone-on.
Rákattintva valamelyik ikonra elindítjuk az adott alkalmazást.
Lenyomva tartva a körzört valamelyik ikonon az ikonok "zsizsegését"* érjük el, az ikonok ilyenkor áthelyezhetők – épp úgy, ahogy sima fogd-és-vidd módszerrel.
Az egyik ikont a másikra húzva csoportot képzünk, a csoportnak nevet is adhatunk. Például a Word ikont az Excel ikonra húzva (képen) létrejön a Produktivitás csoport, de ha a nevét átírjuk Office-ra, akkor talán logikusabb, hogy mi van a csoportban.
A csoportra húzva más ikont, az adott alkalmazást adjuk a csoporthoz.
A csoportra kattintva látjuk, mely alkalmazások csoportosulnak.
A csoportot megnyitva bármelyik alkalmazást csoporton kívülre húzva azt a csoportból eltávolítjuk.
Ha több alkalmazásunk van, akkor itt is "lapozhatunk" a kijelzők között, általában a trackpaden két ujjal jöbbra vagy balra legyintve. De az ikonok alatti (a képen a OneDrive ikon alatt) pöttyökre kattintva is válthatunk.
Egyik kijelzőről a másikra úgy juttatunk át ikont, hogy bátran a kijelző adott széléhez vonszoljuk (fogd-és-vidd).
Ha a Szövegszerkesztő nevű szövegszerkesztő alkalmazást szeretnénk megtalálni, akkor a kijelző tetején levő keresőt érdemes használni.


* zsizseg – ahogy kedves coworking szomszédom mondaná

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése