2019. november 15., péntek

MBP 16" ára – szerintem

Az Apple minden csinnadratta mellőzésével mutatta be az a 16 inches kijelzőjű MacBook Proját – és dobta a 15 inches gépeket a kínálatából. Az ár cégeknek 748 ezer forint, mert ugye ők az áfát visszaigénylik, magánszemélyeknek pedig 950 ezer forint. A blogokon, hozzászólásokban olvasni, hogy ez sok, rengeteg, az Apple el van szállva. Ennél a Macbooknál szerintem annyira nincs.


Miért gondolom, hogy a közel egy milla nem sok?

Ahogy ilyen választ kezdeni szokás, vissza az időben! Már a görögök Amikor Steve Jobs anno visszatért az Apple-höz, négy világos számítógép kategóriát határozott meg. Az otthoni, játszógépest, amelynek van asztali (Mac mini) és hordozható változata (Macbook Air) és a professzionálist, szintén asztali (iMac, Mac Pro) és hordozható bontásban (MacBook Pro). A professzionális attól professzionális, hogy csúcsteljesítményt nyújt, és jellemzően pénzkeresésre használják.
Aki szöveget szerkeszt, táblázatot kezel, levelezik és böngész, annak nincs szüksége professzionális Macre, még a belépő Air is alkalmas ezekre a feladatokra.
Aki heti tíz perc videónál többet vág, aki Photoshopban tíz rétegnél többet használ, akinek a GarageBand kevés, na ők azok, akiknek MacBook Pro-t kell, hasznos, érdemes venni.
Akinek elég az Air, de Pro-t vesz, az olyan, mint akinek jó a coworking iroda, de első-kategóriás irodaházban bérel irodát.
Aki Pro helyett Air-t vesz, az ... rá fog jönni, hogy hiba volt.

Mennyi az annyi?

Ismeretlen forrású IT elv, hogy professzionális gépet három évente cserélni kell – én ezt valamikor 1995 körül hallottam először, természetesen egy (Compaq) viszonteladó szájából. Azóta sokszor, mi is használjuk.
Számoljunk! Ha professzionális gép, akkor az 750e forint, három évvel számolva 21e Ft havonta. Ennyibe kerül csak a Mac. Ráadásul a MacBook Pro három év után még jó áron eladható, tehát a fenti számítás igen kedvezőtlen. Aki ezt nem tudja kitermelni, annak – bármilyen szomorú – nem való az új MacBook Pro. Igen, én az alapárral számolok, ha mindenből a maximumot választom (FCP és Logic nélkül), akkor 1820e forintba kerül a MacBook Pro, ami havi 50e forint. Tartom a fenti gondolatom: aki ezt nem termeli ki, annak nem való ez a Mac.
Nézzük meg magánszemélyként is a fenti számítást! Tapasztalatom alapján öt-hat évig használjuk magáncélra a Macet, az én Airem 2015 eleji. Ha öt évvel számolok, akkor 15e forintos havi díj jön ki az alapkonfigurációra és 38e, ha a fullost veszem. Ne feledjük, a jobsi elv szerint a Macbook Pro profiknak való, tehát ez a számolás ... értelmetlen. De. A 15e havi díjat összeveted az ilyen-olyan – Netflix, HBO, Spotify... – díjakkal, akkor annyira nem is drága, szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése