2019. november 22., péntek

Hová lett az iTunes? Zenébe...

A Zene alkalmazás örökölte az iTunes ikonját és az iTunes eredeti tudását. Ahogy ezt pénteken megírtam, 1998-ban a Casady & Greene fejlesztette iTunest zenék bedigitalizálására, rendezésére és saját játszáslisták készítésére és CD-re írására és vásárolta fel az Apple őket cégestül, szoftverestül. Ha CD-t talán már senki sem ír, a Zene végre visszanyerte áttekinthető voltát.

Album nézet
A Zene szép, tiszta, klasszikus Apple időket idéző felületén logikus elrendezésben találjuk meg az iTunesos zenéket. A videókat nem, de a zenei videókat igen. Akik nem nagyon figyeltek arra, hogy melyik nézni való milyen besorolású, azok se ijedjenek meg, semmi sem veszett el, csak az Apple szétpakolta a saját logikája szerint más és más alkalmazásba.
Azt tudtad, hogy ha több Zene könyvtárad is lehet, a Zene indításakor az Alt/Option billentyű nyomva tartásával tudsz köztük váltani?

iCloud szinkronizáció
A Zene > Beállítások > Általános párbeszédablakban fontos, az összes Apple ID-s eszközünket érintő döntést hozhatunk. Nem tudom érthetőbben írni, mint ahogy az ablakban olvasható – ez dicséret volt! –, tessék elolvasni, hogy melyik döntés mivel jár. A "minden eszközünkön minden zene" azzal is jár, hogy a zene helyet foglal el. Automatikus szinkronizáció esetén automatikusan.
Mielőtt a repülőre felszállunk, ellenőrizzük, hogy a zene az eszközön van-e, vagy a felhőben és letölthető (lásd kis felhő ikon a zene mögött). Ha letölthető, akkor töltsük le, mert a repülőn általában nincs wifi.

Minden zenét a Zenébe!
A Zene > Beállítások > Fájlok párbeszédablakban fontos döntések tehetők. Egyrészt látjuk, hogy hol van a használt zenekönyvtár. Ha például 128GB-os az SSD a Macbookban, akkor életünk összes zenéjét nem érdemes a gépen tartani, lehet egy küldő merevlemezen. Amikor a külső eszközt csatlakoztatjuk, akkor a Zene indításakor Zene-könyvtár váltással hozzáférünk minden zenéhez.
Igen, nagyon javasoljuk, hogy a Zene minden zenét gyűrjön magába. A Zene a zenék tárolására adatbázis fájlokat használ. És nagyon zokon veszi, ha valamit nem talál. Ezért ne turkáljunk más eszközzel az adatbázisban – Finderrel se –, ha csak nem vagyunk szakemberek. Ha nem engedjük, hogy a Zene maga alá gyűjtse a zenéket, akkor egyetlen Zene ismerte zeneszám, azaz fájl, átnevezése, mozgatása a Zene hibás működését okozza.

iTunes Store
Talán írni is fölösleges, hogy a Zene alól elérhető iTunes Store-ban csak a Zene alkalmazásba bepasszoló zenéket találjuk meg.

Bónusz track
A Zene bejelentkezése:

Bárányok! Figyelem! Még mindig sikerül a fordítással mosolyt csalni arcunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése