2021. május 5., szerda

Epic vs. Apple, nyílik-e rés az Almáskert hét lakattal őrzött kapuján?

Az Apple iPhone-ra, iPadre legális alkalmazás telepítés útja csak az Apple App Store-ján át vezet. Az Apple ezért (is) jutalékot kér. Ahogy az alkalmazáson belüli fizetések után is. Az Epic Games (Fortnite) fejlesztője nem az első, aki ezt nehezményezi és perrel kívánja kinyittatni az Apple zárt kapuit. Kérdés csak az, hogy ő lesz-e az utolsó, lesz a rés?
Az Epic elkészítette az Apple leghíresebb hirdetésének, az 1984-nek a paródiáját is. Az eredetiben az Apple a szabadságot kínálja a Macintosh bemutatásával az embereknek.


A most zajló perben az Apple álláspontja az, hogy csak akkor tudja biztosítani a felhasználói élményt, ha minden rajta át történik. Persze ezért pénzt kér, 15-30 százalékot – egyéni alkuról csak fél infók keringenek. Az Apple eszközein nincs vírus, ez köszönhető a szoros ellenőrzésnek, szabályozásnak. Az App Store természetesen az Apple számára fejős tehén, az alkalmazás tulajdonosoknak meg pénzügyi teher.
A több millió alkalmazás kilencvensok százalékának soha sem lenne ereje, hogy az App Store adta módon kvázi az összes iPhone, iPad felhasználóhoz eljusson. Az pár száz legsikeresebb alkalmazás esetén a fejlesztő cég számára jelentős összeg a levont 15-30 százalék, az App Store forgalmában az egy százalékot sem éri el. Az Apple számára anyagilag nem veszteség, hogy ha a Fortnite nem érhető el. Ha egy alkalmazás nem érhető el.
Az Epic monopóliumra hivatkozó érvelését laikusként nehéz lenne cáfolni, ám a jog egy külön világ, egy másik bolygó.
Az Apple korábban előszeretettel húzta el ezeket a pereket, az ő erőforrásai megengedik az évtizedes pereskedéseket, a felpereseké nem nagyon. Ezzel persze más cég is élt, elég csak a Microsoft Explorer vs. (na hogy is hívák?) Netscape Navigator böngésző háborút említeni. Mire a Microsoft elvesztette a pert, addigra a Netscape tönkrement, az Explorer piacrészedése pedig meghatározóvá nőtt.

Első nap
Nem, nem fogok minden napról beszámolni. És minden Fortnite játékostól elnézést, nem játszom, így megeshet vicces félrefordítás, kiméletes kommentért köszönet.
Az első nap az Apple azzal érvelt, hogy az Epic csupán a Fortnite iránti érdeklődés felélesztésére törekszik a perrel. Az Epic azt állítja, hogy az Apple App Store díja kirabolja az iOS alkalmazások fejlesztőit.
Az ügy középpontjában a V-Bucks áll, a játékon belüli virtuális pénznem, amelyet a Fortnite külső megjelenésük ("skinek") és táncok vagy csúfolódások ("érzelmek") vásárlására használnak, de más digitális javak is elérhetők. Az Epic 2018-2019-ben elért 5,5 milliárd, és a 2021-es 5,1 milliárd dolláros bevételének nagy része a játékból származott, a bevétel jelentős hányada az App Store-on át keletkezett. Az Epic bizonyítékokat mutatott be arról, hogy Phil Schiller, az Apple App Store vezetője és korábbi marketingfőnöke egyszer már lecsökkentette az alkalmazáson belüli tranzakciók utáni jutalékot 30-ról 20 százalékra.
Az első meghallgatáson az Apple számára kellemetlen, korábbi esetet is felemlítettek. Eddy Cue (akkor Apple alelnök) 2013-ban el akarta készíteni az Apple iMessages alkalmazásának Android verzióját, de Craig Federighi (másik alelnök) leállította, mondván, hogy ez csak lehetővé tenné "az iPhone-t használó szülők gyermekeiknek Android telefonokat adjanak". És régóta tudjuk, hogy Steve Jobs soha nem akart harmadik féltől származó alkalmazásokat engedni az iPhone-ra. A meghallgatáson megtudtuk, hogy az akkori szoftverfőnök, Scott Forstall nemcsak hogy ellenezte Jobs döntését, de mérnök csapata már azelőtt dolgozott a külső alkalmazások engedélyezésén, mielőtt Jobs rábólintott volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése