2021. május 17., hétfő

Család a Macen

Gyors képzés jön a Családi megosztásról (Family Sharing) Macen. Viccelődjünk el, hogy amúgy is a sharing-economy-ban élünk, illetve nem osztani, hanem összetartani kell - maradjunk is ez utóbbinál, mutatjuk a módját az Apple ID világában.
Nyissuk meg Macen a Rendszerbállításokat (az Alma menüből akár), és válasszuk a Family Sharinget (feltételezem, hogy már mindenki Big Surt használ). Az iPaden és iPhone-on is lehet családot építeni, bontani, átalakítani, de ez most Maces tutorial. Az Apple - informatikai megfontolásból - egy családfőt és öt családtagot álmodott meg, ezek a limitek. A családfő, a képen Ferenczy Gábor, hívhatja meg a családba a többieket, illetve oszthatja meg az erőforrásait (mindjárt).
A meghívás a lista alatti plusz jelre kattintva lehetséges.
A "Most nem" és "Személyek meghívása" értelemszerűen használandó. A "Fiók létrehozása gyermek számára" érdekesebb. Itt hozhatunk létre 13 évnél fiatalabb számára Apple ID-t. Azért jó, hogy van sajátja és nem a mienkét használja, mert így van sajátja és nem a mienket használja. Azaz, nem tud akarva-akaratlanul kárt tenni a mi Apple ID-nkhez kötődő dolgokban, nem fér hozzá a hitelkártyánkhoz (sorry Minecraft és tsai.). Sőt, ha vásárolna, ahhoz nekünk aktívan, engedélyezve azt, kell hozzájárulnunk.
Arra nagyon figyeljünk, hogy gyerek Apple ID nem törölhető a család kötelékéből, csak másik családi megosztásba adható át. Ennek szépségével és mosolyfakasztó voltával most nem foglalkozunk.
A családban persze lehetnek felnőttek is, akiknek saját Apple ID-jük és saját kártyájuk van. Nekik is öröm lehet, ha a "Saját vásárlások megosztása" opciót bejelölöm, így amit én vettem, az nekik ingyen elérhető. Ha mindenkinek kell a családban egy fizetős app, akkor ez a gazdaságos megoldás.
Ahogy az a bal oldalsávon látható, mást is megoszthatunk a Családi megosztás keretében, így az Apple előfizetéseket (Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade) és más, erre a feladatra képes, más fejlesztőktől származó szolgáltatást.
Talán a legfontosabb Apple ID-hez kötődő szolgáltatás az iCloud tárhely – nos ezt is megoszthatjuk a családdal, feltéve hogy 200GB-os előfizetésünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése