2021. május 14., péntek

Fájllista szövegfájlba – Automator a barátunk

Egyik ügyfelünk kérdezte, hogy lehet egy "direktorit fájlba dámpolni", azaz hogy lehet a könyvtár, mappa tartalmát, a fájl listát szövegfájlként megkapni. Nos, ismét az Automator bizonyult a leggyorsabb, rugalmasabb megoldásnak.
Az Alkalmazások könyvtáron mutatom meg a mikéntet. Az Automatorba a Finderből behúzom az Alkalmazások mappát, így jön létre az első utasítás: "Megadott Finder elemek lekérése". A második lépés a "Mappa tartalmának lekérése", a parancsot a képen nem látható baloldali Automator utasítások közt találjuk meg. Épp úgy, ahogy az "Új Szövegszerkesztő dokumentum" utasítást is. A negyedik parancs az "Alkalmazás indítása" csupán kényelmi elem, figyeljünk arra, hogy a Szövegszerkesztő legyen a kiválasztott alkalmazás.
Futtatás után a Mac megnyitja az új fájlt:
Turbózás. A fenti munkafolyamat csak az Alkalmazások könyvtár tartalmát listázza – ügyes, de elég limitált. Ha több könyvtár tartalmát szeretnénk megkapni, akkor az első utasítás "Hozzáadás..." gombjára kattintva tehetjük meg. Ha még ez sem kínál elég szabadságot, akkor az első utasítás "Beállítások" feliratára kattintva megjelenő opciók közül válasszuk az "Ezen művelet megjelenítése, ha fut a munkafolyamat"-ot. Ennek hatására az Automator futása ennél a parancsnál megáll, egy párbeszédablak jelenik meg (néha elég nyomorék megjelenéssel, de hibátlanul működve), ahol megadhatjuk a mappát, mappákat, amelyekről listát szeretnénk kapni. Nagyon turbó módban ezzel az opcióval alkalmazásként is elmenthetjük az Automator rutint.
Közzététel előtt olvasva láttam meg, hogy a fájlok nincsenek abc-sorrendben (tudom: ábévésorrend, de ez baromi hülye és ronda szerintem). A mappa tartalom lekérése utasítás után a "Finder elemek rendezése" utasítás beszúrásával segíthetünk ezen. És természetesen még számtalan útja van a kívánságnak megfelelő testreszabásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése