2021. május 31., hétfő

Pár alap Safari beállítás

A böngésző választás, használat némelyeknél vallási kérdés, mások hozzáértő ismerőseikre hallgatva használják ezt vagy azt a böngészőt. A fejlesztők előszeretettel használják a Chrome-ot, az Apple viszont a Safari teljes integrációját biztosítja a Maceseknek. Akárhogy is, így érdemes a Safarit kényelmesebbé tenni magunk számára.
A Safari .- Beállítások párbeszédablakot megnyitva az Általános fül átnézésével kezdjük. Annyira logikus, hogy szégyellek végigmenni az egyes sorokon, de.
A Safari megnyitása ezzel: amikor elindítjuk a Safarit, mi legyen. Üres ablak, nyíljon meg az, amit utoljára böngésztünk - és ennek a privát változata, privátnál nem marad nyoma a böngészésnek.
A tövábbi ablakok megnyitásánál hasonló lehetőségeink vannak.
Egy ablakon belül sok lap lehet nyitva, ezeket mi füleknek is szoktuk nevezni, angolul tab (amit csak az automata fordító program téveszt össze a szövegszerkesztés tabulációjával). Több ablakot akkor érdemes használni, ha több weblapot egyszerre szeretnénk látni, az ablakokat egymás mellé tudjuk helyezni, a lapokat nem. Hiszen egy ablakban akárhány lap is legyen, egyszerre csak egyet látunk közülük, a többi csak meg van nyitva.
Kezdőlap: a házikó ikonra ez az oldal nyílik meg. Ha nem látod a házikó ikont, akkor az ikonsort kell testre-szabni.
Előzmények eltávolítása. Ha nem privát böngészünk, akkor a böngészési előzményt a tárhely terhére gyűjti a Mac. Nagyon javaslom, hogy a kézi törlés helyett állítsunk be, ha mást nem, egy évet – bár szívem szerint az egy hónapot írnám. Ez az emlékezés akkor hasznos, ha nem találjuk a tegnap vagy hétfőn nézett weblapot. Egy nap – felmérés szerint – egy átlagos böngésző több száz, pár ezer weblapot is megnyit - gondolj az FB vicces felépítésére, amikor megnézel egy képet, bejegyzést részletesen, az egy-egy oldal.
Kedvencek: egy módja a kedvelt oldalak gyűjtésének.
Letöltések helye. Ha csak nincs nyomós okunk, ne cseréljük le a Letöltések mappát, még akkor sem, ha az pillanatnyilag jó ötletnek tűnik! Ha hely szűkébe kerülnénk, akkor nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy nem is ott vannak a Safariból letöltött fájlok. (És ha valaki segít a helykeresésben, akkor őneki eszébe sem fog jutni, hogy ezt valaki átállítja.)
Letöltési lista elemeinek eltávolítása. Ez ravasz, nem a letöltést, csak a letöltésről szóló feljegyzést törli. Amit soha meg nem nézünk.
Végül biztonságos fájlok megnyitása. Ennek állítása a biztonsági paranoiától függ. Az óvatosak úgy gondolják, hogy majd ők megnyitják akkor, amikor akarják. A kényelmesek pedig úgy vélekednek, hogy ha már letöltöttem, nyíljon meg magától, ha lehet. Tegyük hozzá, Macre momentán nincs vírus, olyan sem, ami ezt a szolgáltatást használná ki. Pécére számtalan van, hogy csak a Word makrókat említsük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése