2022. augusztus 22., hétfő

Apple Scripten innen, Automatoron és Parancsokon túl: Hazel

A Hazel magasszintű programozási nyelv – kevés gépelés, előre gyárott panelek rángatása. Tudása több, mint az Automatoré vagy a Parancsoké (Shortcuts), de a Hazel csak mappákat és fájlokat kezel. Viszont nincs szükség hozzá programozói ismeretekre, tehát egyszerűbb, mint az Apple Script. Hogy mire jó? Fantasztikus lehetőséget ad mappák tartalmának automatikus feldolgozására, mappa alapú munkafolyamatok kialakítására, sőt még ftp-zni, WebDAV-olni is tud. De egy földhözragadtabb példa: használatával az alkalmazások telepítéséhez letöltött .dmg fájlok automatikusan kukázhatók a letöltés utáni hetedik (vagy akárhanyadik napon).
Nem faék, de nem is agysebészet
A Hazel gondolkodása nem bonyolult: ki kell választani, melyik mappával (vagy mappákkal) szeretnénk dolgozni. Második lépésként meg kell adni a mappa fájljai közül melyek azok, amelyekkel a Hazel dolgozzon – van mód a mappa almappáinak almappáinak fájljainak kijelölésére is, bonyolódik ez. S végül meg kell adni, hogy a Hazel mit tegyen a kiválasztott fájlokkal.
A Hazel használata hasonlít az Okos kiválasztások kezelésére, ilyennel találkozunk a Finder, Mail, Fotók... intenzív használatakor is. A Hazel parancsok összekattogtatása teljesen Automatoros. És hazudnék, ha azt mondanám, hogy programozói hozzáállás nem lenne felettébb hasznos. Vagy inkább a programozói gondolkodás. Ha nagyon csaponganék, akkor itt írhatnám, hogy talán ezért nem teljes hülyeség a "mindenki legyen programozó" gondolat – aki érti a feltétel, szűrés, ne adj uram a folyamatábra miben létét, az boldogul. Valahogy úgy, hogy felismerem a rímet a versben, de ettől még költő nem vagyok.

Pár felhasználási ötlet
Mondok még ötleteket, hogy mire lehet a Hazel használni – és amit nem szeretnék Automatorral megoldani, bár ez utóbbi rajongója vagyok.
Íróasztal rendben tartás. Az Íróasztalra gyakran pakolok dolgokat, "átmeneti" felkiáltással. Aztán azok szépen ott ragadnak. A Hazellel meg tudnám oldani, hogy az egy hetes fájlok közül a képek a Fotók alkalmazásba kerüljenek vagy átmozogjanak a Fotók könyvtárban mondjuk ÉV/HÉT automatikusan létrejövő mappa struktúrába. A videók mennének automatikusan a Filmekbe. A PDF, .pages, .numbers, .key és más doksik a Dokumentumokba. Ha az Íróasztalon levő fájlnévben szerepel, hogy "blog", akkor egy spéci mappába. És így tovább. Az Íróasztalom folyamatosan Hazelkedik az ürességért.
Dropbox. A Dropbox Camera Upload mappájából (ide töltődnek fel a fényképek az iOS eszközökről, ha hagyjuk) a képek bekerülnek a Fotókba (alkalmazásba vagy könyvtárba) – esetleg a képernyő fotók, nálam a blog miatt akad bőven, egy spéci mappába –, a videók a Filmek mappába és a Camera Upload mappa így kiürül, nem fog betelni olyan gyorsan a Dropbox tárhelyem, mint most.
Számlák. Cégként mappába gyűjtöm a bejövő számlákat, lassan mind elektronikus. Az e-számlák fájlnevei és az általam elvárt elnevezés nem esik egybe, viszont egyértelmű, hogy mit mivé nevezek át. Egy (vagy több) jó Hazel rutin ezeket az átnevezéseket vidáman elvégzi a háttérben, nem hibázik és nem káromkodik.

Kuka kezelés

Jó pár éve egyéni tanácsadásunkra jelentkezett valaki, akinek a Macje megtagadta a munkát, hetek óta nem töltötte le a leveleket, semmit sem akart csinálni. Egy 128GB-s MacBook Air volt a csintalan. Első dolog, amit ilyenkor megnézünk, mennyi hely van a merevlemezen/SSD-n. A színes csík végig ért, 4KB (kilobájt, nem tévedés) szabad helyet jelzett ki. Uhh! Látom, hogy a kuka tele, kértem engedélyt a kuka kiürítésére. Trash. Empty trash. Felugrott a kis ablak, hogy mennyi fájlt készül kidobni. Ezer, tízezer, ötvezenezer... Közben beszélgetek a Mac gazdájával, félszemem az ablakon. Száezezer, kétszázázezer, ötszázezer... Tíz perce beszélgetünk, ennyi idő alatt nincs az a kuka, amit ki nem ürülne. Egymillió, kétmillió... Kérdezem. Ja, azt soha nem ürítette ki, nem elég oda beledobni? Vagy fél óra volt, mire elkezdte a tényleges törlést az Air, 84GB szabad hely lett.
A fenti történet persze egyedi. A Hazel képes ezt megelőzni – csak épp az a gond, hogy akinek kellene a megelőzés, az nem biztos, hogy használná a Hazelt. Mert mit is tud a Hazel a Kuka kapcsán?
Állítható, hogy mennyi ideig maradjanak a fájlok, mappák a kukában – ugye az azonnali kuka ürítés az gond lehet, ha mégis kellene valami kidobott fájl. De a Hazel képes kordában tartani a Kuka méretét – nagy rendrakáskor, amikor röpülnek a megnézett torrent-filmek, felesleges alkalmazásk, képes a kuka dagadtra hízni. Persze ilyenkor is ugrik a visszaállítás lehetősége – kézzel a kuka bármilyen Hazel beállítás mellett kiüríthető.
Az App Sweep érdekes funkció. A macOS nagyon szigorú, hogy minek hol a helye, az alkalmazások fejlesztői ezt – saját érdekük – betartják. A legtöbb esetben egy alkalmazás törlése – az .app kukába húzása – elég az alkalmazás teljes törléséhez. Ám vannak olyan alkalmazások, amelyek ezen az .app fájlon (ami valójában mappa, de ez egy másik történet) kívül is telepítenek program darabokat. Az App Sweep elvileg ezeket is törli. A mi tapasztalatunk az, hogy ... ez nehéz feladat.
Ha feltelepítem a Microsoft Wordot, akkor az – az alkalmazás fájlon kívül – feltelepít még jó néhány plusz dolgot is, amit a Micorosft programok közösen használnak. Például az Excel is. Ha feltelepítem az Excelt, akkor az már nem rakja fel a közös dolgokat, hiszen megtalálja a helyükön. De ha ezután törlöm a Wordöt, akkor nem lennék boldog, ha törlődne a Word által feltelepített, de az Excel által is használt közös rész. Hasonló a helyzet az Adobe-val, az Omnisoft-tal és sok más, több alkalmazást kínáló fejlesztővel.
De viszont ott vannak a magukat hasznosnak vélő kicsi alkalmazások – milyen meleg a kilencedik mag a harmadik processzorban (szerintem én nem szeretem ezeket) –, amelyek galádul szétpakolnak dolgokat. A szétpakolásnak csak annyi értelme van, hogy utána nehéz, macerás törölni őket, mert valamelyik apró részük állandóan fut, nem hagyja magát. Persze lehet, hogy az App Sweep elkapná őket – nem próbáltam, nem olvastam erről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése