2022. augusztus 29., hétfő

Az iPhone szenzorai

A iPhone nagyszerűsége, hogy sok célra használható. Ahelyett, hogy tudása csupán telefonálásra és szöveges üzenetek küldésére korlátozódna, különféle feladatok széles skáláját tudja elvégezni, és számos alkalmazást futtathat, amelyek mindennapi életünk elengedhetetlen részévé teszik.
Sokunknak nincs térérzéke, és szó szerint elvesznénk az iPhone Térkép alkalmazás nélkül.
Emberek milliói használják iPhone-jukat vagy Apple Watch-ukat, hogy figyelemmel kísérjék edzési rutinjukat az Egészség alkalmazásban, az Otthon alkalmazás pedig nyomon követheti tartózkodási helyét, és automatikusan be- és kikapcsolhatja az intelligens lámpákat, amikor Ön jön és megy. Az ilyen funkciókat az iPhone-ba épített érzékelők széles köre teszi lehetővé.

Szemtől szembe

Lehet vitatkozni azzal, hogy az iPhone kamerái és mikrofonja érzékelők-e, de mivel érzékelik és rögzítik a körülötted lévő világ fényét és hangját, azok. Az iPhone előlapi kamerája azonban nem csak egy hagyományos kamera, mivel további érzékelőkkel rendelkezik, amelyek infravörös fényt bocsátanak ki és érzékelik azt. Az Apple ezt „TrueDepth” kamerának nevezi, mivel infravörös fényt használ az arc háromdimenziós körvonalainak beolvasására és mérésére, így a Face ID segítségével feloldhatja iPhone-ját (a legújabb iPad Pro modellek is használják TrueDepth kamerát és Face ID-t is). A koronavírus-járvány idején pedig az Apple még arra is megoldást talált, hogy frissítse az iPhone 12-t és 13-at, hogy a Face ID-t maszkokkal, arcvédőkkel és szemüvegekkel is tudják használni.
A kamerákon és a mikrofonon kívül az iPhone további érzékelővel rendelkezik, amelyek számos speciális feladatot látnak el. Ezen érzékelők némelyike annyira alapvető az iPhone használatához, hogy természetesnek tartjuk őket, bár minden alkalommal használjuk őket, amikor felvesszük az iPhone-t. A közelségérzékelő minden alkalommal működésbe lép, amikor az iPhone-t a füléhez emeli, kikapcsolja a képernyőt és az érintésérzékelőket, hogy véletlenül se nyomjon meg semmilyen gombot a fülével. Van még egy környezeti fényérzékelő, amely automatikusan működik, és a képernyő fényerejét állítja be az akkumulátor kímélése érdekében, valamint egy külön TrueTone funkció, amely úgy állítja be a képernyő színegyensúlyát, hogy egyenletes színeket biztosítson a nap különböző szakaszaiban a fényviszonyoknak megfelelően.
A környezeti fényérzékelő azon kevés érzékelők egyike, amelyeket közvetlenül saját maga vezérelhet. Az iPhone legtöbb érzékelője automatikusan működik, de ahogy az várható is, szükség esetén szabályozhatja a képernyő fényerejét is. Zavarba ejtő azonban, hogy kétféle Fényerőszabályzót használhat. Egyszerűen be- vagy kikapcsolhatja az automatikus fényerőt a Kisegítő lehetőségek > Megjelenítés és szöveg mérete alatt található csúszkával. A fényerő beállításának lehetősége azonban a Kijelző és fényerő beállításai között található.

LIDAR, AR & VR

Az egyik legfontosabb új technológia az utóbbi időben az iPhone-on és iPaden az, amit LIDAR-nak neveznek: fényérzékelés és távolságmérés. Az iPhone Pro és iPad Pro 2020 óta elérhető LIDAR hangzása hasonló lehet az iPhone Face ID technológiájához, amely infravörös fény segítségével 3D-s térképet készít az arc körvonalairól. A LIDAR azonban nem csak az arc szkennelésére használható.
Az iPhone LIDAR érzékelője lézert bocsát ki, és méri azt az időt, amely alatt a fény visszapattan az érzékelőhöz. Ez lehetővé teszi az iPhone számára, hogy nagy pontossággal mérje meg a távolságokat. Alapvetően ez segíthet az iPhone kamera automatikus élességállításának javításában. Ez azonban azt is jelenti, hogy rendkívül pontos 3D "szkennelést" készíthet a szobákról és más helyekről. Ez fontos lesz a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) szempontjából, és már használják egyes alkalmazások – Canvas for Homeowners –, hogy otthona 3D-s szkennelését elvégezzék –, ideális a lakás-díszítéshez és átalakításhoz.

Képforrás: SiteScape app launched for all lidar-enabled iOS devices


iPhone mozgásban

Számos iPhone érzékelő és funkció kapcsolódik a mozgáshoz – mind a testének mozgásához séta vagy utazás közben, mind pedig magának az iPhone-nak a mozgásához, amikor a kezében tartja. Az egyik magától értetődőnek tűnő szolgáltatás az iPhone vagy iPad képernyőjének automatikus elforgatásának lehetősége, álló helyzetről fekvőre váltva. Sok iPhone-alkalmazást úgy terveztek, hogy függőlegesen tartsa az iPhone-t, de az olyan alkalmazások, mint a Safari és a Photos, átválthatnak fekvő helyzetbe is, megkönnyítve a fényképek és videók megtekintését.
Ez egy rendkívül érzékeny giroszkópon alapul, amely az iPhone-ba van beépítve, és képes érzékelni az iPhone kis forgását. A képernyő elforgatásán kívül a giroszkópot számos játék használja, így a képernyő megdöntésével irányíthatja mozgását, hogy elkerülje a golyókat vagy kormányozzon egy autót.
A giroszkóp gyakran egy másik érzékelővel, úgynevezett gyorsulásmérővel működik. Ez érzékeli a gyorsulást és a mozgást. amikor sétál, fut vagy más közlekedési módot használ. Ez hasznos mozgásának figyeléséhez a Térkép alkalmazásban, valamint számos egészségügyi és fitnesz alkalmazásban. A gyorsulásmérő az irányváltozásokat is képes észlelni, így az iPhone tudja, merre nézel.
Az iPhone-ban is található egy iránytű - vagy magnetométer, amely a Föld mágneses terének mérésével nagyon pontos információkat ad az irányokról. Egy másik érzékelő, amely jól jöhet, ha mozgásban van, a barométer. Ez lehetővé teszi a légnyomás leolvasását az Időjárás alkalmazáson belül, de lehetővé teszi a magasság változásainak észleléséhez utazás közben. Az új érzékelők és technológiák, például a LiDAR hozzáadásával az Apple továbbra is olyan funkciókat ad az iPhone-hoz, amelyek a jövőben még nehezebbé teszik annak letételét.

És egy szenzor, ami árulkodik
Egyáltalán nem közismert funkció, de a 2006 után gyártott iPhone-modellek és egyes iPodok is tartalmaznak speciális érzékelőket, úgynevezett Liquid Contact Indicators, amelyek figyelmeztetnek, ha "víznek vagy vizet tartalmazó folyadéknak" sikerült behatolnia az iPhone belsejébe. Egy piros fény jelenik meg az iPhone SIM-nyílása közelében, jelezve az esetleges vízkárosodást.

iLife
Cliff Joseph

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése