2024. február 22., csütörtök

Hogyan vegyem rá a Keynote-ot (Mac), hogy kedvem szerint használja a Varázsmozgást?

Előző bejegyzésben mutattam meg, milyen egyszerű látványos animációt létrehozni az Apple prezentációs alkalmazásában, a Keynote-ban. Ez volt a diák közti Varázsmozgás. Fellelkesült olvasó írt, hogy nem úgy mozognak a játékosait jelképező kék körök, ahogy szeretné.

A felső két "játékos" követi a rá vonatkozó nyíl irányát, de a másik három "optimalizál", helycserével oldja meg a mozgást – és nem ez az edzői szándék.



A feladat tehát az, hogy minden játékos a kijelölt úton mozogjon. Ezt nagyon egyszerűen úgy érhetjük el, hogy egyedivé tesszük a kék köröket – mivel nem voltak megkülönböztethetőek, ezért mozogtak kedvükre és nem a mi kedvünk szerint. Egyedivé úgy tesszük, hogy egy számot, jelet, betűt, bármit írunk a körbe. Dupla kattintás a körre és gépelünk. A második szlájdot érdemes újra alkotni. S lám, mindenki tudja dolgát!



Hurrá! Viszont a kék körbe írt szöveget el kellene rejteni – jött a kérés. Ez sem nehéz feladat. Jelöljük ki az egyik szöveget, a jobb oldalsávon pedig a Szöveg/Text panelt. Itt a szöveg színét tegyük ugyanolyanná, mint a köré – esetünkben kékké. Ha nem szeretnénk az összes kék körös feliratot egyesével módosítani, akkor a Text oldalsáv tetején megjelenő stílusra kell ráfrissíteni.
A Keynote-ban is vannak szöveg-stílusok, amelyek módosíthatók, létrehozhatók, mint a Pagesben. Azért érdemes stílus szinten kezelni a szöveg színét, mert így egyszerre az összes módosítható. Most vagy minden kék karika felirat olvasható, mert nem kék a szöveg színe, vagy nem látható, mert kék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése