2024. február 13., kedd

Hogy ne írjunk felül rendszeresen felhasznált doksit Macen?

Teljesítés igazolás. Bármilyen igazolás. Forma-nyomtatvány. Hányszor fordult elő, hogy az előző haviról vagy változatról csak másolatot akartunk készíteni, de a fájl duplikálásra helyett megnyitottuk azt és belegépeltünk. Talán el is mentettük, amikor rájöttünk, hogy sikerrel felülírtuk az előzőt. (Ami ugyan soha többet nem kell, de őrizzük, mert rengeteg tárhelyünk van.) Íme, a megoldás, ami már legalább egy évtizede elérhető Macen.
Megírjuk a doksit, teljesítés igazolást, elkészítjük a táblázatot. Érdemes a cserélendő szöveg helyért XXX vagy CSERÉLDLE feliratot tenni! Majd Finderben keressük ki a fájlt, és adjuk ki a Fájl Info megjelenítése (command + I) parancsot. Az eredmény a képen látható.
Az Űrlaptömb bejelölését követően, amikor megnyitjuk a fájlt, annak egy másolata nyílik meg, nem az eredeti. A megnyitott fájlnak nevet adunk, kitöltjük a módosítandó adatokat – ezért jó a figyelem felhívó nagybetű használata. Nem előnyös a piros, sárga vagy más háttérszínes jelzés, vagy bármi más formázásra alapuló, mert akkor annak megszüntetésével is kell foglalkozni. És kész.
A Zárolt bejelölésével a fájl írásvédett lesz, nem tudjuk szerkeszteni. A zárolás és az űrlaptömb egymástól független. És bármilyen fájlnál használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése