2024. szeptember 13., péntek

AirTag tornazsák, gyerek és nagyszülő követésre

Hol van a tornazsákod? – kérdezte édesanyám jó sok évvel ezelőtt, mire én csak egy Talán a napköziben válasszal próbáltam boldoggá tenni. Nem sikerült. Ma nem kérdezné, hanem megkeresné. Hogy? AirTaggel.
Az AirTag remek eszköz tárgyak követésére, nem illik, de lehet mások követésére is használni. Az ára kicsit húzós: egy darab 15, négy darab 50 ezer forint (bruttó). Persze össze is lehet állni mással, ha nem kell négy, csak kettő-kettő.
A használat rém egyszerű. Össze kell párosítani az eszközt az iPhone-nal, egy Apple ID-vel – és csak eggyel lehet. Ezután a fémpénznél alig nagyobb eszközt bele kell varni a tornazsákba, gyerek táskájába vagy a nagyapa tárcájába, amit mindig visz magával. Akárhogy is, beszéljük meg azzal, akit fel AirTagelünk, hogy miért tesszük. Ne ijedjen meg, ne dobja ki a kis vacakot, amit nem ő tett oda, ahol megtalálta.
Az AirTag bármelyik iPhone-on keresztül képes megüzenni tartózkodási helyét, amit az adott Apple ID-s eszközön meg tudunk nézni. Ha nincs a közelében iPhone, akkor nem üzen – de ez nem jellemző, bár most, amikor a sulikban le kell adni a telefonokat, előfordulhat. Az AirTag passzív eszköz, semmit sem lehet vele csinálni.
Ha egy iPhone tartósan érzékeli egy olyan AirTag jelenlétét, ami napok óta nem kapcsolódott a saját Apple ID-s iPhone-jához, akkor halkan csipoghat. Az idegen iPhone pedig jelezheti, hogy egy AirTag követi. Így járt miskolci ismerősöm is, aki kapott egy üzenetet, hogy követi egy AirTag. Szét rakta a lakását, majd összeveszett a barátnőjével – aztán egy liftbeli találkozás megoldotta a helyzetet, kiderült, hogy a szomszéd idős férfi zsebében lapul az AirTag. Őt az unokája követi Londonból, így látja, hogy merre jár – ha nem sikerül vonalas készülékén felhívni.

2024. szeptember 11., szerda

Azt kaptuk, amit vártunk az Apple-től, amelyet viszont az EU tovább bírságol

Újabb iPhone bemutató jött és ment. Az Apple bejelentett néhány figyelemre méltó újítást: új kamera vezérlőgombot az iPhone-on, nagyobb Apple Watch-ot, valamint új AirPods Pro-t, amely állítólag "klinikai minőségű" hallókészülékként is funkcionálhat – mondjuk, ez érdekes lehet a hallókészüléket viselni nem hajlandók számára. De nem voltak nagy meglepetések. Véletlenül épp előző bejegyzésben írtunk arról, hogy kinek hanyas iPhone-ja van és mi készteti a cserére, ha készteti.
Az esemény összességében megfelelt a Wall Street elvárásainak, mivel az Apple részvényárfolyama szinte változatlan maradt a nap végére. Utána csökkent, de ennek semmi köze az iPhone 16-hoz.
Az Apple-nek ugyanis 13 milliárd euró (5 154 milliárd forint – Paks II. atomerőmű bővítésének becsült költsége körülbelül 12,5 milliárd euró) visszamenőleges adót kell fizetnie Írországnak.
2016-ban az Európai Unió versenyhivatala megállapította, hogy Írország különleges adókedvezményt biztosított az Apple-nek, ami lehetővé tette, hogy a cég mindössze 0,05%-os effektív társasági adót fizessen európai nyeresége után. Mint a legtöbb nagy tech cég, az Apple is Írországban rendelkezik európai székhellyel, amely kedvező adófeltételeket és enyhébb szabályozást kínál. A Bizottság úgy találta, hogy Dublin az Apple számára még kedvezőbb adózási feltételeket biztosított, hogy megtartsa az országban a több ezer munkahelyet – ez pedig illegális, piaci torzító állami támogatásnak minősült, amit vissza kell fizetni.
Négy évvel később az Apple fellebbezése az EU Általános Bírósága elé sikerrel járt. A Bizottság döntését megsemmisítették, mivel az Általános Bíróság úgy ítélte meg, hogy nem bizonyították be, hogy Írország külön előnyt biztosított volna az Apple-nek a versenytársaival szemben. Margrethe Vestager, az EU versenybiztosa kockázatot vállalt azzal, hogy megpróbálta az antitröszt törvényt adóügyi ügyre alkalmazni – ezt akkoriban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója "teljes politikai szemétnek" nevezte –, és úgy tűnt, hogy Vestager valóban túl messzire ment.
Azonban a Bizottság fellebbezett az EU Bíróságához, amely az EU legfelsőbb bírósága. Ma az EU Bírósága Vestager javára döntött, megsemmisítve az Általános Bíróság 2020-as határozatát, és megerősítette, hogy Vestager helyesen járt el. Az Apple-nek tehát ki kell fizetnie a 13 milliárd eurót, és Írországnak – amely eddig erősen ellenezte, hogy megkapja ezt az összeget – el kell fogadnia azt. (A pénz évek óta egy letéti számlán várakozik.)
"Ez nagy győzelem az európai polgárok és az adóigazság számára" – mondta Vestager.

De a Google is
De ez nem volt az egyetlen örömhír Vestager számára ezen a napon. Az EU Bírósága helybenhagyta a 2,4 milliárd eurós bírságot is (A Budapest-Belgrád vasútvonal teljes becsült költsége hasonló, körülbelül 750-800 milliárd forint.), amelyet Google-re szabtak ki 2017-ben, mivel a saját ár-összehasonlító szolgáltatását előnyben részesítette a keresési találatokban, miközben a versenytársakat hátrasorolta, amikor a felhasználó ruhákat vagy mosógépeket keresett.
A Google még mindig fellebbezi a másik két nagy bírságot, amelyeket később kapott az EU-ban (1,5 milliárd eurót az AdSense visszaélések miatt és 5 milliárdot az Android visszaélésekért), de a mai döntés újabb hatalmas győzelem Vestager számára.
A Google Shopping ügyben tette meg Vestager az első nagy hírnevét, amikor sikeresen újraélesztette a harcot, amelyet elődje, Joaquín Almunia már majdnem feladott. Az Apple-Írország ügy pedig nemzetközi hírnevet hozott neki – részben az érintett hatalmas összeg, részben pedig Donald Trump volt amerikai elnök miatt, aki Vestagert az EU "adóasszonyának" nevezte. Most az ő harcias és határokat feszegető megközelítése mindkét ügyben igazolódott. A Google és az Apple is "csalódott" a mai döntések miatt.
Vestager hamarosan lemond versenybiztosi tisztségéről. A liberális dán politikus hazájában már nem rendelkezik elegendő politikai támogatással, ezért Dánia másik jelöltet javasolt az Európai Bizottságba. A jövő héten derül ki, ki lesz az EU új versenyügyi vezetője. De Vestager számára ez igazán emlékezetes búcsú.

2024. szeptember 5., csütörtök

Kik vesznek új iPhone-t?

Tényleg, kik vesznek új iPhone-t és miért? A kérdést Amerikában tették fel a nyáron, de – gyanítom - a válaszok itthon is megállják a helyüket. Azért is érdekes a kérdés, mert egyre több helyen olvasható, hogy az Apple izzad, hogy vásárlásra vegyék rá az iPhone tulajdonosokat. Akik egyre kevésbé állnak kötélnek, egyre többen úgy vélik, hogy a meglevő készükéknél az új nem tud annyival többet, hogy ár-érték arányban megérje a csere vagy vétel.
Az első ábra csak részben támasztja alá a fenti állítást, az iPhone-ok kétharmada iPhone 15 valamelyik variánsa.
A második grafikon is cáfolja, hogy gondban lenne az Apple, a vásárlók majd kétharmada várja az új iPhone-t.
Az Apple-ért aggódók megnyugodhatnak, a részvénnyel is rendelkezők örülhetnek.

2024. szeptember 3., kedd

Külföldön olcsóbb a Mac? (2024/09)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen deviza közép árfolyama. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly. És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj! Változatlanul az alapmodellek árát tüntetjük fel.
Jelmagyarázat
A sötétzöld a legjobb, a sötét piros a legrosszabb ár. E két szélsőérték közt Macenként öt egyenlő nagyságú árkategóriát hoztunk létre. Minden gépnél az alap Mac árával számolunk.
Cégeknek
Mert mi visszaigényeljük az áfát, ezért a nettó árral számolunk.
Magánszemélyeknek
Mert mi fizetünk áfát is a Mac után.
Mac-index
2016-ban nekikezdtünk egy Mac-index kialakításának. A Mac-index az egyes országok Mac drágaságát vagy olcsóságát mutatja. Minél kisebb a szám, annál olcsóbb az adott országban a Mac (nettó árat nézve). Ez persze nem jelenti, hogy az összes Mac ott a legolcsóbb. A Mac-index számításánál már figyelembe vettük, hogy hordozható Macből közel tízszer annyit értékesítenek, mint asztali gépből. Az index akkor "finomodik" tovább, ha találunk részletesebb és megbízhatóbb adatsort. Az Apple pár éve már nem közöl bontást a negyedéves jelentésében az eladott Mac típusok szerint.
2024. áprilisától a CIRP jelentése alapaján súlyozzuk az értékesítést. (A Google-térképes megjelenítés csak a blogon mutatkozik meg.)


Minél kisebb a szám, annál olcsóbb az adott országban a Mac (nettó árat nézve).