2024. március 14., csütörtök

Melyik Macből mennyit adnak el?

A címbeli kérdésre egy ideig az Apple negyedéves jelentése adott választ – részben, de jó ideje nem közölnek hivatalos adatot. Most a CIRP tett közzé egy elemzést, ezt honosítottam. Élve évtizedes személyes kapcsolatokkal, rákérdeztem két hazai kiskereskedelmi viszonteladóra, akik persze nem árulták el a saját konkrét adataikat, de reálisnak, valósnak nevezték a grafikonon is látható lényeget.
Annak ellenére, hogy az iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, HomePods és most a Vision Pro uralja a bevételeket vagy legalábbis az Apple gondolkodásmódját, a Mac továbbra is az OG* eszköz. Annak ellenére, hogy a pletyka szerint az Apple idén tavasszal nem tartja meg megszokott Mac/iPad eseményét, továbbra is fejleszti személyi számítógépeit.

A laptopok régen a legfontosabb Mac számítógépekké váltak. Érdekes látni, hogy mennyire fontos. Az Apple amerikai számítógép-eladásainak 90%-át a MacBook Pro és a MacBook Air adja. A MacBook Pro modellek a teljes eladások alig több mint felét adják, míg az alacsonyabb árú MacBook Air modellek harminckilenc százalékot. Az iPhone-okkal, iPadekkel és gyakorlatilag az összes Mac számítógéppel az Apple mobiltechnológiai vállalattá vált.

Az asztali számítógépek eladásának csekély része egyenletesen oszlik meg az elérhető modellek között. Az iMac és a Mac Pro részesedése – a teljes értékesítésből – a legnagyobb, négy, illetve három százalékkal.

A közelmúltban frissített adatkészletünk a laptopok értékesítésével kapcsolatos részleteket is tartalmaz. Az Apple elsősorban a kijelző mérete alapján különbözteti meg a modelleket, bár különböző processzorokat és tárolókapacitásokat is kínál. A fogyasztók leginkább a kijelző méretét veszik figyelembe, ezért itt ezt elemezzük.

A MacBook Pro 14 és 16 inches kijelzővel, a MacBook Air 13 és 15 inches kijelzővel vásárolható meg. Mindkét gépnél a fogyasztók közel fele vagy több a nagyobb méretűt vásárolja.

Elméletünk szerint az egyre kompaktabb laptopok, kisebb kijelzővel és vékonyabb, könnyebb házzal hozzászoktatják, elfogadottá tették a nagyobb képernyős modelleket. A mostani 15 és 16 hüvelykes laptopok kifejezetten karcsúak terjedelmes őseikhez képest.

Miért kínál az Apple továbbra is laptopokat? A számítógépgyártó öröksége okán, és mert a számítógépek teljes hardver-, szoftver- és szolgáltatás-ökoszisztémában betöltött szerepén kívül még mindig jelentős bevétel és nyereség érhető el a számítógépek forgalmazásávál.

A nagyobb forma ténylegesen növeli a bevételt és a nyereséget. Ugyanúgy, ahogyan az Apple az iPhone és iPad tárhely bővítésére ösztönzi vásárlóit, a nagyobb forma és a kijelző mérete feltehetően növeli a haszonkulcsot, mivel a megnövekedett árak bőven fedezik a többletköltségeket.


Michael Levin és Josh Lowitz
CIRP


* OG, párbeszéd a ChatGPT 3.5-tel
FG Hogy fordítanád le az OG rövidítést?
3.5 Az "OG" rövidítés angolul az "Officer of the Guard" kifejezést jelenti. Ez a katonai vagy rendvédelmi szervezeteknél használt kifejezés, és arra utal, hogy valaki a őrség tisztje vagy vezetője. A magyar megfelelője lehet például az "őrvezető" vagy az "őrszolgálat tisztje".
FG Even though iPhones, iPads, Apple Watches, AirPods, HomePods, and now Vision Pro dominate revenues or at least the mindset at Apple, Macs remain the OG device. - ebben a szövegben mi a jelentése az OG-nak?
3.5 Az "OG" rövidítés ebben a szövegben valószínűleg az "Original Gangster" kifejezést jelenti. Bár eredetileg a hip-hop kultúrában és az utcai szlengben szerepelt, a "gangster" kifejezést ma általában a hitelesség, az eredetiség vagy a legendás státusz kifejezésére használják. Így az "OG device" a szövegben valószínűleg arra utal, hogy a Mac számít az eredeti, hiteles vagy legendás eszköznek az Apple kínálatában, azaz a legelső vagy legfontosabb eszköznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése