2024. március 27., szerda

Hogyan készítsünk gyors folyamatábrát az Apple Freeform segítségével? (Mac, iPad)

Felvázolnál egy folyamatot? Így teheted meg alig tíz perc alatt az Apple Freeform alkalmazás használatával.
Sokan utálnak folyamatábrát rajzolni, mert macerás. Az még megy, hogy egy doboz közepéhez illesztek egy nyilat, de ha mozgatni kell a dobozt – és biztos, hogy sokszor kell mozgatni a dobozt –, akkor elsőre káromkodom, másodikra sírok, harmadikra átkozódom, a negyedik meg nem nyomdaképes. Valószínűleg azért, mert az alkalmazás, amiben próbálkozom, nem alkalmas folyamatábra rajzolásra.
A Freeform folyamatábra rajzolásra van, köszönjük Apple! Míg a Freeform kissé korlátozott – főleg Mac-en, ahol hiányzik az iPad ceruzája a szabadkézi rajzoláshoz –, nagyon gyors az alapvető diagram formák összeállításához .

Hogyan készítsünk egyszerű folyamatábrát az Apple Freeformban?
Az Apple Freeform használatához iOS 16.2 vagy újabb rendszert futtató iPhone vagy iPad, vagy MacOS 13.1 vagy újabb rendszert futtató Mac gép szükséges. A Freeform megnyitása után készítsük el első vagy sokadik folyamatábránkat!
Elsőnek húzzunk ki néhány alakzatot az alakválasztóból! Az alakválasztó ikon a menüsoron található, rajta egy négyzet és egy kör. Csak kattintsunk bátran rá, és megjelenik az alakválasztó. Vannak kategóriák, amelyek már ismerősek lehetnek Pagesből, Numbersből vagy a Keynote-ból. Elsőként használjunk alapvető formákat a diagramomhoz, hogy kiismerjük az alkalmazást.
A dokumentumba tett alakzatot kiválasztva megváltoztathatod annak színét is. Duplán kattintva, szöveget írhatunk az alakzatba, a szöveg jellemzők is megadhatók (méret, betűcsalád...). Az egyik dolog, amiért a Freeform szeretnivaló, hogy a szöveg mérete az alakzat méretéhez igazodik írás közben.

Jöjjenek az összekötő vonalat!
Vedd észre, hogy az alakválasztóban három vonaltípus látható! Az első a vonal, a második a nyíl. Ezek is nagyszerű alakzatok, de nekünk a harmadikra, az Összekötő vonalra van szükségünk! Ez az a vonalként és nyíllá is tehető eszköz, ami képes egy másik alakzathoz tapadni. És a tapadás biztosítja, hogyha mozgatjuk azt az alakzatot, amihez tapadt, akkor az Összekötő vonal megfelelően vele mozog, az összeköttetés megmarad. Fogjuk meg az Összekötő vonal végét és húzzuk rá az egyik alakzatra, az alakzat kiemelté lesz, elengedhetjük az Összekötőt, a kapcsolat létrejött. Azonnal próbáljuk ki, mozgassa meg az alakzatot. Ha követi az Összekötő vonal, akkor nagyon ügyesek voltunk.

Összekötés testreszabása
Módosítható az Összekötő vonal (innentől kisbetűs, mert mindenki érti, hogy mire gondolt a költő). Kattintsunk a vonalra! A vonal közepén kis zöld pötty és egy menü válik elérhetővé.
A kis zöld pontot megfogva módosíthatjuk a görbe ívét, ami addig marad meg, amíg az összekötött alakzatokat nem mozgatom. A menüből választható, hogy az összekötés egyenes vonal legyen, vagy vízszintes és függőleges egyenesekből összeálló vonal, illetve görbe. Pár perc alatt jól kiismerhető a Freeform, ennyit érdemes rászánni. A legrosszabb esetben az, hogy nem használjuk többet az alkalmazást.

Melyek az Apple Freeform korlátai?
Ami az alkalmazás gyengéje, hogy ehhez a vonalhoz nem lehet szöveget kapcsolni.
A termék egyértelműen erősebb az iPaden, köszönhetően az Apple Pencil használatának.
A legnagyobb gáz az, hogy a rajzokat a PDF-en kívül semmilyen formátumban nem lehet menteni. Persze lehet még képernyőképet készíteni, hurrá! De egy vektoros mentési lehetőség nagyon hiányzik.


Ez a cikk David Gewirtz ZDNET-en megjelent írása alapján készült, de a rajzokat magam rajzoltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése