2024. március 7., csütörtök

Mac, Emlékeztetők és Kanban

Az Emlékeztetőket legtöbben időbeli emlékeztetők kezelésére használjuk. Sokkal kevesebben élnek azzal a lehetőséggel, hogy helybeli emlékeztetőket is lehet létrehozni: ha legközelebb a kódex bolt előtt haladok el, akkor ne felejtsek kárminvörös tintát venni. A most bemutatott módot, úgy vélem, maroknyian ismerik és használják. A Kanban módszerről számos helyen lehet olvasni, a következő leegyszerűsítésnél pontosabb, szakszerűbb leírást. A Kanban munka-támogató rendszer, ahol az egyes oszlopok munkaállapotokat jeleznek, az oszlop elemei a feladatok, munkák, projektek, termékek, amelyek balról jobbra haladnak. Kanban alapú a Trelló és az Asana, hogy ismertebb szoftvereket említsek.
Hozzunk létre egy új listát!
Az Emlékeztetők elindítása után a bal oldalsáv alján kattints a „Lista hozzáadása” szövegre! Nevezd el a listát, válassz neki színt és ikont – ezek is fontosak. A Listatípus menüben mindenképp a Normál lehetőség legyen kiválasztva. (felső kép)
Oszlopok hozzáadása
A felső menüsor Nézet menüjében válasszuk az „Oszlopokként” lehetőséget. Új oszlopot az Emlékeztetők jobb felső sarkában levő megosztás és plusz ikon közötti ikonra kattintva hozhatunk létre. Az Emlékeztető területén előhívott helyzetérzékeny menüben is találunk új oszlop létrehozását szolgáló parancsot, és itt találjuk az „Oszlopok szerkesztése...” parancsot is, amelyet kiadva az oszlopok sorrendje felcserélhető.
Ahogy a második képen látható felvettünk három oszlopot – feladat, megoldás alatt és megoldva, ez a minimális Kanban-tábla – és néhány feladatot is, értelmetlen névvel.
Oszlopok szerkesztése
Kattints a hárompontos ikonra az oszlop tetején, és törölheted vagy átnevezheted az oszlopot. Az egyes elemek az Oszlopnézetben szürke téglalapként jelennek meg.
Emlékeztetők hozzáadása
Kattints egy üres szürke téglalapra, és adj neki nevet, az elvégzendő feladat nevét. Ezután kattints az „i” ikonra, amely akkor jelenik meg, ha az egérmutatót az emlékeztető fölé viszed, itt adhatsz hozzá figyelmeztetéseket, prioritásokat, megjegyzéseket, URL-eket, képeket és egyebeket.
Emlékeztetők áthelyezése
Emlékeztető mozgatásához kattints rá a Ctrl billentyűt lenyomva, és válaszd az „Áthelyezés oszlopba” lehetőséget, majd válaszd ki azt az oszlopot, ahová áthelyezni szeretnéd. A „nincs” lehetőséget választva az alapértelmezett „Egyéb” oszlopba kerül a feladat. Tartsd lenyomva a Shift billentyűt a több emlékeztető kijelöléséhet.
Megjelölés készként
Az emlékeztetőket befejezettnek jelölheted a bal oldalon lévő üres körre kattintva, és megjelenítheti vagy elrejtheti a befejezett emlékeztetőket a jobb felső sarokban található hivatkozás segítségével (képen a kék 4 alatti szövegre kattintva).

iPhone? Nem!
Sajnos az iPhone-on ez az elrendezés nem jelenik meg, a feladatok egymás alá kerülnek, sehol sem látható, hogy ez „Kanban"-os elrendezés.

iPad? Nem!
Sajnos, az iPad sem ismeri ezt az elrendezést.

Összefogalalva
Szép kísérletnek sem nevezném így, hogy iOS alatt nem használható, sőt! Megtévesztő megjelenítés félre is vezethet. Ez is egy felhasználós megoldás, hiába megoszthatóak az Emlékeztetők. Egy dologra jók talán, az önmenedzselésre. És arra, ha megtetszik a kanban módszer, akkor villámgyorsan váltsunk Asanára, Trellora vagy Meistertaskra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése