2012. május 8., kedd

Mit vegyek: Airt vagy iPadet?

Bár a feltett kérdést egyetlen más kérdésre adott válasszal el lehet dönteni (írás végén), mégis honosítottuk a Gadget Mánia cikkét, mert valóban sokan teszik fel a címben idézett kérdést.
Az iPaddel az Apple szelet vetett és vihart aratott, az iPadből nem csak többet adnak el, mint az összes többi tabletből, de még az asztali gépek eladási számát is maga mögé utasítja az iPade - az Apple megelőzi az Acert, a Dellt és a Lenovo-t is, igazán impozáns teljesítmény. Az Intel Ultrabook gépeit is sokat keresik, az új Ivy Bridge processzorral jobb ár-érték arányt nyújtanak, mint a hagyományos hordozható gépek - bár ici-picit drágának véljük őket.
Az Ultrabook szépen megtervezett gép, ám tény, hogy vagy hat évvel a kategóriának nevet adó MacBook Air után mutatták be. Mindazt, amire most az Ultrabook büszke, az Air már hat éve tudta. Az Air ára sem ér az égig (hahaha - kacagott fel a Gonosz Almalap), ha csak valakinek nem kimondottan Windowsra van szüksége, akkor jogos az Airen gondolkoznia. Bár minden megoldható.
Az igazi fogas kérdés az, hogy „a következő gépem iPad legyen vagy MacBook Air?" Nehéz kérdés. Az iPad is, az Air is képes helyettesíteni a mindennapi felhasználó (aka mezei user) hordozható- vagy asztali gépét, pár dolgot azért érdemes döntés előtt végiggondolni.

A méret mindenekelőtt
Bár mindkét eszközt szívesen cipelnénk magunkkal, eltérő a méretük és képességük. Az iPad tíz inches érintőkijelzős, amíg az Air megvásárolható 11,6 és 13,3 inches kijelzővel is, valamint van billentyűzete. Használattól függ, hogy számodra melyik a jobb. Ha például sokat utazol, és afféle második gépként használod az eszközöd, „a" számítógéped otthon áll az asztalodon, akkor az iPad tűnik helyes választásnak, mert kisebb, tovább kitart az aksija, és szinte mindent meg lehet rajta oldani, beleérve a dokumentum kezelést, a prezentáció készítést és webes alkalmazások használatát. Ha hiányozna, külső billentyűzettel is használhatod.
A MacBook Airnek nagyobb a kijelzője, de rosszabb a szín reprodukáló képessége (hát ezt azért ne vegyük készpénznek!), rövidebb ideig bírja az aksija, és kell egy asztal, amire letesszük, hogy rendesen tudjuk használni.

Hardver
A két eszköz belseje egyáltalán nem hasonlít egymásra. Az egyikben x86 processzor dobog, sokkal több memóriát és tárhelyet kínál, szerény bővítési lehetőségek is megemlítendők, mivel az a riválisnál nincs. Ez utóbbit ARM processzor vezérli és a megvétele után fizikai paraméterei nem módosíthatók.
Nézzük a hardvert kicsit más szemmel!
Az x86-os processzor teljesítményére és az SSD-re - ez ugye az Airben található - akkor van szükség, ha keményen dolgoztatjuk a gépet, például Photoshopban képet retusálunk. Egyszerű szövegszerkesztéshez ennyi erő fölösleges, az iPad képességei pont megfelelőek. Az Airben van két USB kapu, de például HDMI kimenethez épp úgy külön átalakítóra van szükségünk, mint az iPad esetén.

És végül a szoftver
Tény, a MacBook Air a teljes OS X operációs rendszer futtatásra képes, amíg az iPaden az iOS érhető el, amely tagadhatatlanul az OS X.ből lett kimetszetve és csiszolva. Az OS X képes több alkalmazást egyidőben futtatni, az iOS pedig képes úgy tenni, mintha több alkalmazást egyidőben futtatna. A legtöbb program mindkét platformon elérhető, leszámítva az olyan nagy ágyúkat, mint a Photoshop vagy CAD alkalmazások. A böngésző Safari teljesen azonos, csak épp az iPades nem képes Flash tartalom megjelenítésére.
Szoftveroldalról nézve ha csak nem speciális OS X környezetet kívánó szoftvert szeretnénk használni, akkor az iPad épp olyan megfelelő eszköz, mint a MacBook Air. Számos profi dizájner és tervező használja az iPadet, mint főeszközt. (Na, ezt sem százas, a dizájnerek jó része Photoshopot használ, ami meg ugye...)

Konklúzió
Véleményünk szerint az iPad egy hajszállal jobb választás, mint a MacBook Air azok számára, akik utazás közben is szeretnek dolgozni. Ha az adatokat - és netán az alkalmazásokat is - felhőben tartod, akkor az otthon megkezdett munkát bármikor eléred, folytathatod és befejezheted, bárhol is legyél.
A MacBook Airrel csak három-négy órát tudsz táptól távol dolgozni, nehezebb egyszerre használni a hanyatt-egeret és billentyűzetet, mint az érintőkijelzőt (ekkor a Gonosz Almalap már hangosan röhögött a cikk elfogultságán). Ráadásul az iPad még olcsóbb is, ennek ellenére jobb a kijelzője és szinte az Airrel azonos tudást kínált.

Az Almalap szerint
Szerintünk a helyes kérdés az, hogy passzív befogadó leszel-e, csak a YouTube, a Facebook, a Chat és ilyesmi, mert akkor egyértelműen iPad a helyes választás, vagy alkotni is akarsz, több bekezdést írni, táblázattal vagy mozi-vágással bibelődni, mert akkor az Air a jó döntés. Szerintünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése