2012. május 17., csütörtök

Papírvékony Inteles Macbook jöhet

Az Apple továbbra is az Intel processzorai építi Macbookjait, amelyek még laposabbak lesznek elődeiknél.
A június tizenegyedikén kezdődő fejlesztői konferencián mutatják be - várhatóan - az Apple új hordozható gépét, amelynek kijelzője az iPadéhez hasonló felbontású lesz, természetesen SSD-memóriás és az aksija is tovább bírja majd, mint a jelenleg kaphatók. A hírt névvel és arccal természetesen nem vállalta a Bloomberg hírforrása, mert az azonnali munkahelyvesztéssel és hosszabb pereskedéssel, azt követően pedig anyagi nyomorral járna.
Az Apple Macjei kelendőbbek az átlagos személyi számítógépeknél, leginkább a hordozható eszközöknek (iPhone, iPad) köszönhetően. Az iPhone 2007-es bemutatása óta a Mac eladás megduplázódott, az utolsó pénzügyi évben 21,8 milliárd dollár bevételt generált. Az Apple részvényei növekedtek (az utolsó hónap 650-ről 560-ra esését leszámítva). A vetélytársak - HP, Dell, Samsung - sorra mutatják be vékony, alumínium gépeiket, egyre gyorsabb indítási idővel (bootolással).
Az Apple következő Macbookja az Intel Ivy Bridge kódnevű processzorára épül, és vékonyabb lesz, mint a közel egy inch (2,54cm) vastag (vékony?) mostaniak. Az Ivy Bridge új gyártás technológiával készül, kevesebbet fogyaszt, és több számítástechnikai teljesítményt ad, mint elődje.
Az Apple szóvivője, Bill Evans nem nyilatkozott (a Gonosz Almalap egyre erősebb meggyőződése, hogy az Apple-nek nincs is PR és sajtó osztálya, csak egy üzenetrögzítő, amelyre még a kilencvenes évek elején rámondták a „no comment" hosszú és tartalmas válaszüzenetet), az Intel szóvivője, Chuck Mulloy pedig az Apple-höz irányította a nála érdeklődő újságírókat.

Oroszlán a hegyről
A jelzett fejlesztői konferencián mutatja be az Apple az új operációs rendszerét, a Mountain Liont (Hegyi Oroszlán - amíg egy biológus ki nem oktat). A februárban hivatalosan bejelentett OS (figyeljünk! már nincs Mac előtte!) közelebb hozza az Apple mobil eszközeit a Macekhez, számos elemet átvesz a ML az iOS-ből. Például már Macről is tudunk majd szöveges üzenetet küldeni (iMessage).
A ML erősebben használja majd az Apple iCloudját, ezen át tárolhatunk, megoszthatunk dokumentumokat. A Macen is élvezhetjük majd, hogy az egyes alkalmazások „üzennek" nekünk (notification). És a fényképek megosztása is egyszerűbb lesz - legalábbis a Wall Street Journal szerint (Photostream? Fénykép-folyam? - mert az már most létezik).
A következő hónap ugyan a Macről fog szólni, utána viszont minden az iPhone körül fog forogni. ("Adjatok egy pontot, ahol megálljak és a Földet kimozdítom" - üzente Arkhimédesz, nos ez a pont ezek szerint az iPhone.) Az általános elemzői várakozás szerint októberben mutatja be az Apple az új iPhone-t, jelenleg az Apple összbevételének az 58 százaléka kötődik az iPhone-hoz. A Macé alig 13 százalék, mára már messze nem ez a legfontosabb termékcsoport az Apple számára. Ám ehhez képest az amerikai piac-részesedését a 2007-es 6,1 százalékról 11,6 százalékra tornázta fel 2011-re, az utolsó negyedéves Gartner adatok összevetése szerint.
A MacBook Pro külalakja utoljára 2008-ban esett át jelentős változáson. A Pro mindig is erősebb, gyorsabb és jobb grafikájú volt, mint az Air.
Az Apple és az Intel kapcsolata a nagy összeborulás, az Apple PowerPC helyett Intelre váltása, óta kiegyensúlyozott, de nem száz százalékig kihasznált. Az elemzők leginkább az Intelen kérik számon, hogy miért nem agresszívabb, gyakorol nagyobb nyomást, hogy az Apple összes eszközében Intel chipet használjon, kiszorítva onnan az ARM-et, és kíméletlen technikai és árpolitikával elejét venni az Apple saját (A4, A5) chip-fejelesztésének.

Intel
Részvényesek számára rendezett találkozón meg is kérdeztek Paul Otellini Intel főnöktől, mit tesz, hogy az Apple ne váltson a Macek esetén is az ARM termékekre. Otellini válaszában kifejtette, hogy ettől nem tart, sőt, további termékek fejlesztésében együttműködik az Apple-lel, így biztosítva annak vevőként megmaradását. Az Intel azonban nem rég bemutatta az Ultrabook elnevezésű laptopját. Az egy inchnél vékonyabb, majd egy napig kitartó akkumulátorú, bekapcsolása után azonnal munka-kész eszköz vetélytársa az Apple MacBook Airnek, árazásuk is hasonló.
Az Intel - logikus - jó kapcsolatot ápol a Microsofttal is, amelynek Windows 8 operációs rendszere pécén és mobil eszközön is futtatható lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése